Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Simon schama
Activiteit afgelast door coronamaatregelen

Documentaire over de geschiedenis van de joden - met nabespreking

"De geschiedenis van de Joden" is een documentaire van Simon Schama. Na de vertoning volgt een nabespreking met leden van de Liberaal Joodse Gemeente

i.s.m. LJ

Simon Schama is een Britse historicus van joodse afkomst. Hij is gespecialiseerd in Europese-, ecologische- en kunstgeschiedenis. Hij is auteur van het boek “De Geschiedenis van de Joden”: een groots standaardwerk over het Joodse volk in de wereldhistorie. Van Mozes tot psycho-analyse, van de Bijbel tot de Westelijke Jordaanoever, van de cultuur tot en met de wetenschap: op al deze terreinen zijn Joden van een beslissende invloed geweest op de ontwikkeling van de wereld. Zoals John Adams, de tweede president van de Verenigde Staten ooit schreef: ‘De Joden hebben meer bijgedragen aan de bescha-ving van de mensheid dan willekeurig welk land’. Schama vertelt dit verhaal met de weidse blik die hem tot een van de beste historici van onze tijd maakt: een geschiedenis waarin schoonheid en gruwelen een even grote rol spelen.

De BBC heeft deze geschiedenis verfilmd in een 5-delige documentaireserie. Deze middag vertonen wij deel 3 uit deze reeks: “A Leap of Faith”. Het gaat over de explosie van creativiteit en de bijdrage van joden aan de moderne cultuur vanaf de Verlichting. Het wordt verteld aan de hand van het wedervaren van de familie Mendelssohn. Kleinzoon Felix moet voor velen bekend zijn.

Praktische informatie
Je bent welkom op zondag 26 april om 14.00 uur in de Stemmingmakerij (Bibliotheek LocHal). Inloop vanaf 13.45. De toegang tot deze middag, die duurt tot ca. 15.00 uur, is gratis. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Deze lezing is onderdeel van het programma ‘Tilburg 75 jaar vrij / Wat is vrijheid’, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met AntiRacismeGroep Tilburg en de Liberaal Joodse Gemeente.

Bekijk ook de andere activiteiten in deze cyclus