Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Eric thys foto
Activiteit afgelast door coronamaatregelen

Lezing door Erik Thys over de moord op psychiatrische patiënten tijdens nazi-terreur

Erik Thys is als psychiater verbonden aan het UPC KU Leuven en PSC St.-Alexius Elsene en is actief in de psychosen zorg. Daarnaast is hij auteur, kunstenaar en musicus.

Hij schreef het baanbrekende en noodzakelijke boek “Psychogenocide”. Thys schrijft over de onderbelichte misdaad van de nazi’s: de moord op psychiatrische patiënten.

Een vraagstuk uit een Duits wiskundehandboek anno 1935: 'De bouw van een psychiatrisch ziekenhuis kostte zes miljoen mark. Hoeveel nieuwe woningen van 15.000 mark hadden voor dit bedrag gebouwd kunnen worden?' Over de georganiseerde massamoord van de nazi's op Joden, zigeuners, homo's en politieke tegenstanders is al veel geschreven. Veel minder bekend is dat Hitler en compagnie zich in de periode vóór de Holocaust al tegen hun eigen burgers met een psychiatrische problematiek of handicap richtten. In die geheime genocide vermoordden ze met de gewillige medewerking van vele hulpverleners en de ondersteuning van een administratief apparaat en een industriële technologie honderdduizenden weerloze en kwetsbare mensen. Aan de hand van wetenschappelijke literatuur reconstrueert en actualiseert hij het drama en legt een verrassende link met de beroemde nazitentoonstelling Entartete Kunst waarin rassenhaat, haat tegen de modernen en haat tegen psychisch kwetsbare personen samenkwamen.

Praktische informatie
Je bent welkom op zaterdag 11 april om 14.00 uur in de Stemmingmakerij (Bibliotheek LocHal). Inloop vanaf 13.45. De toegang tot deze middag, die duurt tot ca. 15.00 uur, is gratis. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Deze lezing is onderdeel van het programma ‘Tilburg 75 jaar vrij! / Wat is vrijheid’, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met AntiRacismeGroep Tilburg.

Bekijk ook de andere activiteiten in deze cyclus