Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Glasinloodpokken
290120glasinloodpokkenepidemie5
Paleis voor website smt
Activiteit diverse data

Palace to be - samen ontwikkelen we een publieksvriendelijk p(a)lace to be

In het centrum van Tilburg staat het Paleis van Koning Willem II. Het wordt sporadisch gebruikt. Zonde! Dit pand verdient volgens veel Tilburgse organisaties meer levendigheid en een bredere invulling.

Onder leiding van Stadsmuseum Tilburg heeft een brede groep belangstellenden (van commercieel tot sociaal domein) nagedacht over de toekomst van het paleis. Zij hebben zich begin 2020 verenigd in een Initiatiefgroep P(a)lace to be. Samen met deze groep onderzoekt de gemeente hoe het Paleis, een publieksvriendelijke P(a)lace to be kan worden. Dit gebeurt al doende: we bieden ruimte aan zogenaamde paleisexperimenten.

Actueel: op zondag 5 juni tussen 10.00 uur en 13.00 uur bent u van harte welkom bij het Paleis. Laat u tijdens de MeiMarkt toezingen door Anna Paulowna en toespreken door koning Willem II. Meer info in onze agenda met daarin een overzicht van álle activiteiten.


Heb je een idee? Zo doe je mee

Om het Paleis te veranderen in dé nieuwe p(a)lace to be zoeken we initiatieven die voor reuring gaan zorgen. Denk daarbij vooral aan activiteiten die:
· Ons iets leren over democratisch samenleven in een stad die steeds diverser wordt
· Handen en voeten geven aan wat uniek en eigen is aan Tilburg en de beleving daarvan (onze eigen stedelijke identiteit)
· Aandacht hebben voor de jeugd van onze stad
· Typisch Tilburgs zijn: laagdrempelig, durven vallen/opstaan, samen, met humor
· Ook zorgen voor gezelligheid en drukte buiten het Paleis (op het Stadsforum)
· Een duidelijke link leggen met deze historisch belangrijke plek (op iedere andere locatie in stad is het initiatief minder geslaagd)
· In de toekomst vaker zouden kunnen plaatsvinden in ons Paleis
· Juist Tilburgers weet te trekken die normaal niet zo snel over de paleisdrempel zouden stappen

We zijn in februari 2020 gestart. Ondanks corona hebben verschillende initiatiefnemers een activiteit kunnen organiseren in het Paleis. Neem een kijkje in de agenda van Palace to Be om te zien welke reuring er al is geweest en wat er nog op de planning staat.

Heb jij een idee en wil je koninklijk proefdraaien in het Paleis? Lees dan eerst de Gebruikershandleiding. Die is opgesteld door de gemeente Tilburg en bestemd voor iedereen die plannen heeft voor een paleisexperiment. Het biedt informatie over de ruimtes in het Paleis, over de aanmeldings- en selectieprocedure en de mogelijke kosten.

Heb je al een concreet idee voor een activiteit in het Paleis? Mooi!

Wil je eerst even iemand spreken? Wij denken graag met je mee.

Belangrijk uitgangspunt is dat initiatiefnemers zelf verantwoordelijk zijn voor organisatie en uitvoering (inclusief financiën). Samen met de gemeente bekijken we uiteraard of de activiteit past binnen de beperkingen van de monumentale status van het Paleis.

Het Paleis moet een P(a)lace to Be worden voor álle inwoners en een levendig onderdeel van het nieuwe Stadsforum

- Gert-Jan de Graaf van Stadsmuseum Tilburg