Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Tapijt voor Vrede
File0002
Activiteit 7 september 2019

Tapijt Sacramentsprocessie

Het bloementapijt en de H. Sacramentsprocessie van Berkel in de jaren 1950-1960 roepen collectieve herinneringen op. Bruidjes, muzikanten en verenigingen liepen mee in de processie van de Willibrorduskerk naar de tuin van de zusters trappistinnen. Misdienaars liepen de gehele route, al wierokend, achteruit. Slechts weinig toeschouwers stonden aan de kant, want vrijwel het hele dorp liep mee. Spectaculair was het bloementapijt waarvoor kinderen weeks tevoren bloemblaadjes verzamelden, maar wat uiteindelijk met coniferengroen en houtkrullen werd aangevuld. Alleen de pastoor liep over het tapijt met in zijn handen het Allerheiligste Sacrament.

Tijdens de culturele maand Groeten uit Berkel-Enschot gaan we op zaterdag 7 september 2019 wederom een tapijt leggen. Niet van bloemen, noch van houtkrullen, maar van doppen, deksels en CD’s. Beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk maakt samen met vluchtelingen en iedereen die mee wil bouwen, Tapijten voor Vrede. Dat doen zij in buurthuizen, op markten en pleinen, bij kerken, moskeeën en synagogen. Op 7 september komt Marianne met haar team naar Ons Koningsoord, alwaar in de Kapittelzaal een tapijt wordt gelegd. Daarbij worden foto’s en eventueel films getoond van deze H. Sacramentsprocessie.

Zaterdag 7 september 2019

11.00 tot 16.00 uur

Kapittelzaal Ons Koningsoord

Geef je op om mee te helpen aan het tapijt

Het cultureel evenement Groeten uit Berkel-Enschot is het resultaat van de samenwerking tussen Stichting Straat, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg.