Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Gezocht

Stadsmuseum Tilburg zoekt regelmatig objecten voor programma's en exposities. Tilburgers geven voor de duur van het project een voorwerp in bruikleen.

SMT00301 Stadsmuseum100215069 HR foto Jan van Oevelen LR
Afbeelding Th. L'Herminez, 1961 (Collectie Stadsmuseum Tilburg)
IMG 8579
IMG 8571
SMT00336 ETSEN 09 foto Jan Stads LR

Stadsgezichten Tilburg en objecten Berkel-Enschot

Voor twee exposities is Stadsmuseum Tilburg op zoek naar objecten: de wisselexpositie ‘Stadsgezichten in tekeningen en schilderijen’ en het culturele evenement 'Groeten uit Berkel-Enschot'.

Stadsgezichten in het TijdLab

De stad is een geliefd onderwerp voor tekenaars en schilders. Door de tijd heen worden steden in beeld gebracht door kunstenaars die vanuit hun eigen perspectief en met eigen gekozen materialen de stad van dat moment vereeuwigen.

De collectie van Stadsmuseum Tilburg bevat een aantal stadsgezichten die door kunstenaars en liefhebbers van de stad zijn gemaakt. Deze werken zijn in de loop der jaren verworven door schenkingen aan de gemeente Tilburg. Het is echter maar een zeer kleine greep uit het totale aantal tekeningen en schilderijen die ooit van de stad zijn gemaakt. De hypothese is dat er veel voorstellingen van Tilburg zich bij de inwoners thuis bevinden.

Vanaf 3 juni hangen in het TijdLab tien stadsgezichten uit de collectie van Stadsmuseum Tilburg, die samen een echte ‘wisselexpositie’ vormen. Deze werken worden namelijk gewisseld met tekeningen of schilderijen die door Tilburgers worden aandragen. Nieuwe stadsgezichten, getekend of geschilderd, zijn welkom, mits voorzien van een lijst en een ophangsysteem. Wil jij een stadsgezicht tentoonstellen in het TijdLab, neem dan contact op met Stadsmuseum Tilburg.

De wisselexpositie ‘Stadsgezichten’ is van juni tot en met half september te zien in het TijdLab en is gratis toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden van de LocHal. Deze expositie is onderdeel van het programma ‘Stadgezichten in beeld en taal’, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met partners van Erfgoed Tilburg.

Groeten uit Berkel-Enschot

Het cultureel evenement 'Groeten uit Berkel-Enschot' bevat diverse onderdelen zoals een expositie, rondleidingen, film, theater en de uitgave van een boek.

Voor de expositie die gedurende de culturele maand te zien is in de achterste verbindingsgang tussen Hemels en de Bibliotheek in Ons Koningsoord zoekt Stadsmuseum Tilburg voorwerpen die het verhaal van Berkel-Enschot vertellen. In de stadscollectie bevinden zich slechts enkele tegeltjes en een gobelin wandkleedje. Er is al een aanbod gedaan van het naambord van De Vlashofschool, een flambouw uit de Sacramentsprocessie en een pistool dat herinnert aan de startschoten bij de Ronde van Berkel.

Voor de expositie wordt gestreefd naar circa 25 objecten. Beschikt u over een bijzonder voorwerp dat herinnert aan een gebeurtenis in Berkel-Enschot, dan horen we dat graag. We bekijken dan of het te plaatsen is in de tentoonstelling. Mocht u een voorwerp hebben dat té kostbaar is om in de openbare ruimte te hangen, dan komt de fotograaf bij u langs om het te fotograferen.

Het project 'Groeten uit Berkel-Enschot' is een samenwerking van Stichting Straat, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg. Het programma begint 5 september tot en met het slotweekend 5 en 6 oktober 2019.

Wil je iets in bruikleen geven?

Bestanden uploaden

Vragen?

Stuur een mail: Petra Robben