Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Gezocht

Wie helpt mee aan het Tapijt in Berkel-Enschot?

File0001
Tapijt voor Vrede
Logo wit

Groeten uit Berkel-Enschot

Het cultureel evenement 'Groeten uit Berkel-Enschot' bevat diverse onderdelen zoals een expositie, rondleidingen, film, theater en de uitgave van een boek.

Het bloementapijt en de H. Sacramentsprocessie van Berkel in de jaren 1950-1960 roepen collectieve herinneringen op. Bruidjes, muzikanten en verenigingen liepen mee in de processie van de Willibrorduskerk naar de tuin van de zusters trappistinnen. Misdienaars liepen de gehele route, al wierokend, achteruit. Slechts weinig toeschouwers stonden aan de kant, want vrijwel het hele dorp liep mee. Spectaculair was het bloementapijt waarvoor kinderen weeks tevoren bloemblaadjes verzamelden, maar wat uiteindelijk met coniferengroen en houtkrullen werd aangevuld. Alleen de pastoor liep over het tapijt met in zijn handen het Allerheiligste Sacrament.

Tijdens de culturele maand Groeten uit Berkel-Enschot gaan we op zaterdag 7 september 2019 wederom een tapijt leggen. Niet van bloemen, noch van houtkrullen, maar van doppen, deksels en CD’s. Beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk maakt samen met vluchtelingen en iedereen die mee wil bouwen, Tapijten voor Vrede. Dat doen zij in buurthuizen, op markten en pleinen, bij kerken, moskeeën en synagogen. Op 7 september komt Marianne met haar team naar Ons Koningsoord, alwaar in de Kapittelzaal een tapijt wordt gelegd. Daarbij worden foto’s en eventueel films getoond van deze H. Sacramentsprocessie.

OPROEP

Wie helpt er mee op zaterdag 7 september? Iedereen is van harte welkom om gedurende de dag mee te helpen. Wie doppen, deksels en CD’s heeft, kan deze meebrengen, mits deze schoon zijn. Daarnaast zijn we op zoek naar circa 12 personen die als een vaste groep van 11.00 tot 16.00 uur willen meehelpen. Voor deze personen zijn koffie, thee en lunch geregeld. Wie doet er mee? Voor aanmeldingen of het beschikbaar stellen van foto’s of films, neem contact op via de mail info@stadsmuseumtilburg.nl

Het project 'Groeten uit Berkel-Enschot' is een samenwerking van Stichting Straat, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg. Het programma begint 5 september tot en met het slotweekend 5 en 6 oktober 2019.

Help je mee met het Tapijt?

Bestanden uploaden

Vragen?

Stuur een mail: Petra Robben