Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

SMT00001 1054 OBJECTEN 0090 foto Jan Stads LR
Activiteit 12 juni - 20 juni 2015

Slag bij Waterloo verbeeld

Op 18 juni 2015 was het precies 200 jaar geleden dat de Slag bij Waterloo werd uitgevochten. Op die datum lanceerde Stadsmuseum Tilburg een pop-up expositie met een aantal belangrijke werken over deze markante veldslag. De stukken uit de Tilburgse stadscollectie waren drie weken te zien in boekhandel Gianotten-Mutsaers in de Emmapassage in Tilburg. We zagen ‘Koning Willem II’ tijdens de veldslag, vlak nadat hij geraakt is door een kogel in zijn linkerschouder. Andere werken waarin Koning Willem II te zien was, vullen de kleine expositie aan.

De tentoongestelde objecten behoren tot de topstukken uit de stadscollectie. In 2013 en 2014 reisden twee van deze stukken mee in een internationale expositie over ‘Kunstkoning’ Willem II. De werken waren te zien in De Hermitage in St. Petersburg, het Dordrechts Museum en Musée Vauban in Luxemburg. Honderdduizenden bezoekers bekeken de Tilburgse topstukken, en nu zijn ze ook in Tilburg zelf te zien. Een unieke gelegenheid, want Stadsmuseum Tilburg heeft geen eigen gebouw, alle werken staan in een depot en zijn voor het publiek ‘verborgen’.

Het museum heeft de wens vaker stukken uit de collectie te tonen op verschillende plekken in de stad, als pop-up exposities. In april en mei werden al objecten van Coba Pulskens getoond in De NWE Vorst, en nu dus in Gianotten-Mutsaers. Op deze manier kunnen inwoners van Tilburg op verrassende plekken en onverwachte momenten toch kennis nemen van de schoonheid en diversiteit die verborgen ligt in de depots van Stadsmuseum Tilburg.

Bij de kleine expositie was de historische achtergrond van de Slag bij Waterloo te lezen. De rol die Willem II, toen nog kroonprins, daarin speelde wordt in tekst en beeld uitgelegd. De veldslag betekende het definitieve einde van Napoleons terugkeer op het politieke wereldtoneel.

De pop-up tentoonstelling De Slag bij Waterloo was van 18 juni tot en met 7 juli 2015 te bekijken in boekhandel Gianotten-Mutsaers tijdens openingstijden van de winkel in de Emmapassage in Tilburg.