Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Over ons

Het team achter Stadsmuseum Tilburg is klein en enthousiast. Samen staan we achter de missie om het Tilburgse erfgoed uit te dragen.

Stadsmuseum Groepsfoto HEY 5138opnieuw verkleind
Team Stadsmuseum Tilburg - foto Maria van der Heyden

Stadsmuseum Tilburg stimuleert de verbinding tussen het erfgoed en identiteit zodat de inwoners zich met elkaar en met de stad meer verbonden gaan voelen.

Stadsmuseum Tilburg is geen traditioneel museum met een gebouw dat je kunt bezoeken. Meer weten hierover? Lees onze Veelgestelde vragen.

Het museum wil bevorderen dat inwoners van de gemeente kennis nemen van de (industriële) geschiedenis en de ontwikkeling van hun stad waardoor hun waardering en belangstelling voor Tilburg wordt vergroot. Daarbij wil het museum bevorderen dat inwoners van de gemeente Tilburg deelnemen aan de samenleving door middel van ontwikkeling, ontspanning, ontplooiing en creativiteit.
Stadsmuseum Tilburg werkt hiervoor zeer nauw samen met de Bibliotheek LocHal. Op de eerste verdieping van de LocHal vind je het TijdLab, een plek waar iedere paar maanden een ander thema centraal staat, met een kleine expositie, activiteiten en lezingen. Vanuit steeds weer andere invalshoeken krijg je zo een beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Tilburg en haar inwoners, voortdurend in ontwikkeling.

Een andere locatie is Vincents Tekenlokaal. Dit is een plek waar creativiteit en techniek samen komen. Vincents Tekenlokaal staat voor zowel het oude tekenambacht als de nieuwste ontwikkelingen. Het is gevestigd in het Paleis aan Stadhuisplein 128.

In MFA De Poorten in de Hasseltstraat opende het museum een semipermanente tentoonstelling over het kasteel en zijn bewoners. Deze tentoonstelling is juist op deze plek ingericht omdat in de directe nabijheid van dit gebouw vele herinneringen aan het kasteel zijn terug te vinden. In de tentoonstelling zijn onder andere een selectie van die vondsten en reproducties van schilderijen van de heren van Tilburg te zien.

Een deel van de Koning Willem II collectie is te vinden in het Werkcafé op de begane grond van het Stadshuis. Medewerkers van de gemeente en hun bezoek kunnen de museumobjecten bekijken.

Stadsmuseum Tilburg ontwikkelt een doorlopende leerlijn voor leerlingen in het basisonderwijs in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel. We bieden nu al voor een paar leerjaren een speciaal ontwikkeld onderwijspakket aan. In de nabije toekomst is het mogelijk dat een leerling aan het eind van de basisschool in zes schooljaren zes verschillende erfgoedthema’s van de gemeente heeft meegekregen.

Daarnaast organiseert het stadsmuseum vele activiteiten en beheert het de collectie van de gemeente Tilburg.

Op de foto van links naar rechts: directeur Gert-Jan de Graaf, medewerker educatie en evenementen Sandra van Dam, programmamaker TijdLab Tamira Waszink, communicatiemedewerker Jojanneke van Zandwijk en stadsconservator Petra Robben (fotografie: Maria van der Heyden)
Benieuwd naar onze collega's van Vincents Tekenlokaal? Die zie je op vincentstekenlokaal.nl.