Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Puk en Muk
Puk en Muk naar de maan, 1968 - Historische Collectie Uitgeverij Zwijsen B.V.

Veelgestelde vragen

We krijgen regelmatig vragen over Stadsmuseum Tilburg of over de collectie. Mocht jij nou een vraag hebben, kijk dan eens hieronder. Hopelijk staat het antwoord ertussen. Zo niet, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Prefer this info in English? Then go to our FAQ's.

  • Stadsmuseum Tilburg is geen traditioneel museum met een gebouw waar je tentoonstellingen kunt bezoeken. We organiseren activiteiten op steeds wisselende plekken in de stad met verschillende Erfgoed Partners. Een vaste plek is het TijdLab in de LocHal waar we nauw samenwerken met de Bibliotheek LocHal.

  • Stadsmuseum Tilburg heeft geen museumgebouw om te bezoeken. Wel hebben we verschillende plekken waar je onze collectie en activiteiten tegen komt:

    • TijdLab (in de Bibliotheek LocHal): een plek waar iedere paar maanden een ander thema centraal staat, met een kleine expositie, activiteiten en lezingen. Vanuit steeds weer andere invalshoeken krijg je zo een beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Tilburg en haar inwoners. Te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek LocHal.
    • Vincents Tekenlokaal (in het Paleis): een plek waar creativiteit en techniek samen komen. Vincents Tekenlokaal staat voor zowel het oude tekenambacht als de nieuwste ontwikkelingen. Het ontwikkelen van tekentalent is één van de speerpunten. Te bezoeken tijdens workshops en op afspraak.
    • Regelmatig houden we Kijkdagen in ons depot. Deelnemen kan na aanmelding. Kijk daarvoor op de site voor de data.
    • Onze collectie kom je verder ook tegen in het Werkcafé in het stadhuis en in MFA De Poorten.
  • De collectie van Stadsmuseum Tilburg valt uiteen in de Stadscollectie, foto’s van Caribisch Erfgoed afkomstig van de Fraters van Tilburg en de historisch collectie van Uitgeverij Zwijsen B.V.. Ook beheren we het Geheugen van Tilburg met ruim 5.000 verhalen.

  • De collectie is opgeslagen in een depot aan de Goirkestraat in Tilburg. Een paar keer per jaar zijn er kijkdagen in het depot. Die worden aangekondigd op de website en socials van het museum. Het kost niets om hieraan deel te nemen, maar aanmelden is wel verplicht.

  • Stadsmuseum Tilburg werkt graag samen met erfgoedpartijen uit Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Veel van onze projecten ontstaan vanuit samenwerking, waarbij we graag diverse gemeenschappen uit de gemeente betrekken.
    Stadsmuseum Tilburg is ook initiator van Erfgoed Tilburg, een platform waar erfgoedpartijen uit de gemeente elkaar ontmoeten en kennis uitwisselen.

  • Via de contactpagina op onze website is eenvoudig contact met ons op te nemen.

  • Wil je voor een expositie een object uit onze collectie tonen? Neem dan contact op met de stadsconservator Petra Robben. Je vindt haar gegevens op de contactpagina. Geef duidelijk aan om welk werk het gaat, waarom en voor hoe lang.

  • Als je een object hebt dat je wilt schenken aan Stadsmuseum Tilburg, vul dan dit formulier in op de website. Je vraag komt dan terecht bij stadsconservator Petra Robben. Een vereiste voor schenkingen is uiteraard dat het gaat over het erfgoed van een aspect van Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout of Biezenmortel.

  • De collectie-afbeeldingen op de site zijn niet te downloaden. Wil je toch een afbeelding gebruiken, bijvoorbeeld om te publiceren in een boek of te gebruiken op een expositie, neem dan contact op met de stadsconservator Petra Robben.

  • We werken op beperkte schaal met vrijwilligers. Zij ordenen collectie onderdelen, of pakken objecten in. Ook ondersteunen ze bij educatieve activiteiten. Regelmatig begeleiden we stagiaires. Als er een vacature voor betaald werk is, melden we dat op onze site en op de site Werken bij Mommerskwartier.