Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Educatie

Stadsmuseum Tilburg bouwt aan een doorlopende leerlijn voor erfgoededucatie. Voor basis- en voortgezet onderwijs bieden we verschillende educatieve lessen aan, vaak op maat gemaakt.

20190211 Aart in de klas Wij Herdenken en Vieren LR
Sandra voor de klas

Onderwijs en lokaal erfgoed

Stadsmuseum Tilburg is een organisatie die erfgoed verbindt aan identiteit. Weliswaar zonder publieksgebouw vertellen we het Verhaal van Tilburg aan de hand van voorwerpen, verhalen en programma’s in samenwerking met externe partijen. Het museum streeft er onder andere naar om het onderwijs meer te betrekken bij het lokale erfgoed. Het museum wil daarom optreden als de verbindende factor tussen erfgoed en identiteit zodat leerlingen kennis kunnen nemen van (industriële / oorlog) geschiedenis en de ontwikkelingen van hun stad of dorp. Dit alles met als doel om bij leerlingen meer waardering en belangstelling te wekken voor de stad Tilburg en omringende dorpen. Een voorbeeld van erfgoededucatie is de het programma ‘Wij Herdenken en Vieren’ over oorlog, met name de Tweede Wereldoorlog. De generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Hoe bespreek je zo’n zwaar thema in de klas?

Op verzoek van de gemeente Tilburg, het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg en het Oranje Comité Tilburg ontwikkelde Stadsmuseum Tilburg het educatieve schoolprogramma ‘Wij Herdenken en Vieren’ speciaal voor leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs. Met een stickerboek met interessante verwerkingsopdrachten, een Instagram-project, een introductieles (PowerPoint presentatie) op school, de vrije keuze van een binnen- en/of buitenprogramma wil het stadsmuseum de verbindende factor zijn tussen het onderwijs en erfgoed.

Het streven is om het educatieve schoolprogramma een vast onderdeel te laten worden voor de bovenbouw leerlingen van het primair onderwijs.

Komend schooljaar (oktober – mei 2019-2020) vieren we 75 jaar vrijheid. Tilburg en Berkel-Enschot werden op 27 oktober 1944 bevrijd, Udenhout een dag eerder. Een extra reden om onze nieuwe generatie te betrekken bij het verleden. Persoonlijke ervaringen, herinneringen en verhalen rondom de bevrijding worden aangevuld met historische feiten. Herdenkingsactiviteiten zullen met en voor scholen worden ontwikkeld. Het stickerboek is uitgebreid met verhalen over de bevrijding.

Voor de komende jaren wordt gedacht aan de volgende erfgoedthema’s voor leerlingen uit het primair onderwijs.

  • Wij Herdenken en Vieren, Tweede Wereldoorlog en Bevrijding in Tilburg, Berkel- Enschot en Udenhout - Groep 7 of 8 (te boeken sinds 2018)
  • Burgerschap, Peerke Donders en Suriname - Groep 6 (te boeken vanaf september 2020)
  • Vincent van Gogh - groep 5 (in ontwikkeling)