Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Fraters Missie Joris Buijs low res
Souvenirs uit de missie - Fraters van Tilburg. Foto Joris Buijs
Gruyter Joris Buijs low res
Tegeltableau in De Gruyter Heuvelstraat. Foto Joris Buijs
Joris Buijs Indiemonument low res
Indiëmonument in Vrijheidspark. Foto Joris Buijs
Slavernij Joris Buijs low res
Slavernijmonument Johan Stekelenburgplein. Foto Joris Buijs
Activiteit 25 april - 24 mei - 1 juli 2025

Wandel mee langs sporen van Tilburgs koloniale verleden

Tilburg is een stad met een veelzijdige geschiedenis, waarin ook het (post)koloniale verleden diepe sporen heeft nagelaten. Maar deze verhalen vind je niet alleen in boeken of archieven – ze zijn ook zichtbaar in het straatbeeld.

Wil je de stad op een nieuwe manier ontdekken? Ga mee op deze bijzondere wandeling en ontdek hoe het koloniale verleden nog altijd zichtbaar is in Tilburgs gebouwen, straten en monumenten. Onder leiding van stadsgids Riël van Gastel (Stadsgidserij Tilburg) duiken we in thema’s als de VOC, de katoenindustrie, zwarte bedienden, missionarissen, koloniale waren, neokolonialisme, culturele uitwisseling, stereotyperingen en emancipatie.

In de voetsporen van koloniale handel en overheersing, missie en verzet

We starten in de Stemmingmakerij in de LocHal, waar we een inleiding krijgen over de koloniale invloed op Tilburg. Vervolgens wandelen we naar het generalaat aan de Gasthuisring, waar we het verhaal horen van de Fraters van Tilburg en de Zusters van Liefde. Deze religieuze orden waren actief in koloniale missies, vooral op het gebied van onderwijs en zorg.

De spoorlijn Tilburg-Breda weerspiegelt de economische structuren die gefinancierd werden met koloniale opbrengsten. In de Noordstraat ontdekken we hoe de Tilburgse textielindustrie, met bedrijven als Pollet en Bogaers, afhankelijk was van koloniale grondstoffen. In de Nieuwlandstraat passeren we de Wereldwinkel, een symbool voor eerlijke handel. Een stukje verderop herinnert De Bleshof ons aan Cornelius Bles, die trouwde met Marthe Peneux, een vrouw uit Suriname die koffieplantages bezat.

Via het Vrijheidspark, waar het Indiëmonument de strijd om de Indonesische onafhankelijkheid in herinnering roept, lopen we naar de Oude Markt en de Stationsstraat. Hier onderzoeken we de handel in koloniale waren en de rol van banken in de koloniale economie. De wandeling eindigt bij het Slavernijmonument op het Johan Stekelenburgplein, waar we stilstaan bij zowel het koloniale verleden als de weg naar een rechtvaardige toekomst.

Loop mee tijdens één van de drie wandelingen en kijk met andere ogen naar de stad! Elke wandeling start bij de Stemmingmakerij in de Bibliotheek LocHal (Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg). Je hoeft niet te betalen.

Deze wandelingen zijn onderdeel van het Publieksprogramma (Post)koloniaal Verleden Tilburg, een breder project waarin historische inzichten en persoonlijke verhalen samenkomen. Het vertrekpunt van dit programma zijn de onderzoeksresultaten uit de publicatie Een Westers Beschavingsoffensief, sporen van het koloniaal en postkoloniaal verleden van Tilburg van prof. dr. Rosemarijn Hoefte. Gedurende het jaar werken Stadsmuseum Tilburg, De Bibliotheek LocHal en het collectief Beyond Walls in opdracht van de gemeente Tilburg aan dit programma, samen met lokale erfgoedgemeenschappen, culturele en educatieve instellingen en andere Tilburgse partners.