Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg
Tilburgse jongeren betrokken bij project ‘Herdenken en Vieren’ met Instagramkanaal
Stadsmuseum Tilburg startte op 3 april 2018 een Instagram-project waarmee men een maand lang de belevenissen van een jong Tilburgs meisje in de Tweede Wereldoorlog kon volgen. Zij was 15 toen Tilburg in oktober 1944 bevrijd werd.
Het Instagram-account was gebaseerd op de belevenissen van de bestaande (en nog levende) Marie-Jes van Ierlant, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Heuvelstraat in Tilburg woonde. Haar persoonlijke ervaringen, herinneringen en verhalen werden aangevuld met historische feiten en archiefmateriaal, en verrijkt met de social media-mogelijkheden van nu. Het account was te volgen via @mariejestilburg en onder de #wijherdenkenenvieren.
We willen een jonge doelgroep bereiken, het gesprek aanwakkeren en geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden.
- Projectleider Berny van de DonkGeschiedenis en actualiteit
Door te werken met het populaire Social Media-kanaal Instagram hoopte het Stadsmuseum bovendien dat de doelgroep 10- tot 12-jarigen de Tilburgse historie op een laagdrempelige manier leert kennen. “Dit doen we door echte verhalen te vertellen door de ogen van een leeftijdsgenootje in dezelfde stad. Door oud en nieuw naast elkaar te laten zien. Door niet alleen feiten te noemen, maar ook te benoemen wat een 11- tot 15-jarige toen voor spelletjes speelde. En door archiefbeelden te mengen met stickers, hashtags en gifs. Kinderen kunnen hun vragen onder een post stellen aan een medewerker van het Stadsmuseum.”
Gesprek aangaan
Daarnaast was het natuurlijk mooi als niet alleen basisschoolleerlingen, maar iedereen die iets wil weten over Tilburg ten tijden van de Tweede Wereldoorlog het account kon volgen. “We hopen dat ouders en kinderen, en kinderen onderling, door het account het gesprek met elkaar aangaan”, aldus Van de Donk.
Lesprogramma
Het Instagram-account paste prima bij een nieuw lesprogramma voor groep 7 en 8 van Tilburgse basisscholen. Er hoorde ook een stickerboek bij voor de leerlingen, met plaatselijke oorlogs- en verzetsverhalen uit die tijd plus veel verwerkingsopdrachten. Stadsmuseum Tilburg had dit lesprogramma ontwikkeld op verzoek van gemeente Tilburg, het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg en het Oranje Comité Tilburg. In 2018 probeerden zeven basisscholen het nieuwe lesprogramma uit. Volgende jaren kunnen meer scholen in Tilburg meedoen.
Achtergronden
Voor het idee, de invulling en uitwerking van het Instagram-project
werd LiveWall Group uit Tilburg benaderd: “Analoog en digitaal hoeven
elkaar allesbehalve tegen te werken,” vertelt Sanne Stenvert, hoofd
Communicatie bij LiveWall.
Het stickerboek is gemaakt door Ontwerphaven en Buro Vonkstof. Ook bevat het tekeningen van Jeroen de Leijer.
Je slaat een brug tussen het lesprogramma en de leerlingen met een doelgerichte strategie; een visueel dagboek, dat te allen tijde te bekijken is.
- Sanne Stenvert, hoofd Communicatie bij LiveWallCover van het stickerboek Wij Herdenken en Vieren
Ingekleurde foto van Marie-Jes op jonge leeftijd
Burgemeester Theo Weterings overhandigde de eerste exemplaren in de klas