Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Collectie Parlement 2024 Joris Buijs low res
Collectie Parlement 2024 Joris Buijs low res 01
Collectie Parlement 2024 Joris Buijs low res 02
Collectie Parlement 2024 Joris Buijs low res 03
Nieuws 19-11-2024

CollectieParlement - Nieuwe verhalen over pastoors, Tilburg Wijnstad en de Heikese kerk

Op 15 september 2024 bracht Stadsmuseum Tilburg inwoners samen voor het CollectieParlement. Zestig Tilburgers beoordeelden zeven objecten die een plek in de stadscollectie konden krijgen. Het doel? De verhalen van de stad vastleggen en bijdragen aan een collectie die de identiteit van Tilburg en haar gemeenschappen weerspiegelt. Het waren zeven objecten die werden ingebracht. Twee daarvan waren schilderijen van pastoors, drie objecten vertelden over Tilburg Wijnstad en twee kunstwerken representeerden de Heikese kerk.

Pastoors

Parochie De Goede Herder bracht twee portretten in van pastoor Petrus van Oorschot en pastoor Piet van der Velden. Van Oorschot, pastoor van de parochie Broekhoven I was bekend om zijn aandacht voor religieuze kunst en kerkelijke liturgie in de Broekhovense kerk. Van der Velden, pastoor van de Fatimaparochie, speelde een cruciale rol in de wederopbouw van de wijk en de zorg voor ouderen, waaronder de oprichting van Sint Jozefzorg. Beide portretten illustreren het sociale en religieuze leven in Tilburg. Ze bieden waardevolle inzichten in de rol van pastoors als verbindende figuren in de gemeenschap.

In 1946 werd hij aangesteld als bouwpastoor van de parochie Fatima, waar hij onder meer scholen, een kerk en Sint Jozefzorg stichtte

- Wiki Midden-Brabant - Piet van der Velden

Wijnhandel en Frans Verbunt

Drie objecten representeren Tilburgs erfgoed als wijnstad: Zo kregen we van Dyon Beerens een driedelige aquarel van Jan de Wolf, ontworpen voor wijnetiketten tijdens Tilburg Wijnstad 1989. Het evenement, geïnitieerd door Frans Verbunt en Paul Vroom, promootte de stad met wijnbraderieën en kunst. Henny Konings bracht een tweede object in, namelijk een Delftsblauw bord, ter ere van het zilveren jubileum van Verbunt Wijnkopers in 1944. Het bord toont het historische pakhuis van de familie Verbunt. Het derde object, eveneens ingebracht door Henny Konings, is een verzilverd serveerblad met inscriptie ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Frans Verbunt en Co in 1955. Deze objecten vertellen het verhaal van Tilburgs ontwikkeling als handelsstad en de prominente rol van wijnfirma’s in de stadsgeschiedenis.

Heikese Kerk

De iconische Heikese kerk, symbool van Tilburg, werd vertegenwoordigd door een schilderij van de Stadhuisstraat door L. van Eyl, met een nostalgisch beeld van de kerk in de jaren ’40-’50. Anja Eijkemans vertelde dat het schilderij van haar moeder was geweest en dat herinneringen oproept aan het stadsleven. Daarbij biedt het kunstwerk een tijdsbeeld van voertuigen en architectuur. Het tweede kunstwerk bracht Wim Horsten in, een mozaïek van de kerk, gemaakt door beeldend kunstenaar Jan Duijvekam. Dit kleurrijke kunstwerk, vervaardigd uit geglazuurde tegels, symboliseert liefde voor Tilburg en is door het publiek geprezen om zijn unieke techniek en esthetiek.

Dit mozaïek is gemaakt door iemand met een hart voor dit stukje Tilburg

- Deelnemer CollectieParlement

Publieke rol en museale weging

De bezoekers beoordeelden elk object met ja, nee of twijfel en gaven argumenten. Het stadsmuseum gebruikte deze feedback om de objecten te wegen op historische, esthetische en sociale waarde. Alle zeven objecten werden goedgekeurd, gefotografeerd en opgenomen in de digitale collectie. Dankzij het Collectie Parlement is de stadscollectie een levend verhaal geworden, gevormd door en voor Tilburgers, met een unieke blik op de rijke historie van de stad.

Foto's Joris Buijs