Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

004 DSC 2074 Anke Gielen
Foto Anke Gielen
010 DSC 2170 Anke Gielen
Foto Anke Gielen
011 DSC 2217 Anke Gielen
Foto Anke Gielen
013 DSC 2226 Anke Gielen
Foto Anke Gielen
015 DSC 2273 Anke Gielen
Foto Anke Gielen
019 DSC 2323 Anke Gielen
Foto Anke Gielen
020 DSC 2327 Anke Gielen
Foto Anke Gielen
024 DSC 2393 Anke Gielen
Foto Anke Gielen
025 DSC 2405 Anke Gielen
Foto Anke Gielen
027 DSC 2424 Anke Gielen
Foto Anke Gielen
Nieuws 17-04-2025

Glas-in-loodweekend april 2025. Een ode aan Piet Clijsen, een Tilburgse glazenier

Het was een ode aan de Tilburgse glazenier Piet Clijsen (1909–1977), georganiseerd in het weekend van 5 en 6 april door Stadsmuseum Tilburg, Regionaal Archief Tilburg en de familie Clijsen. Op zaterdagochtend sprak burgemeester Weterings de eerste bezoekers toe. Hij benadrukte hoe belangrijk Clijsen was geweest voor het verhaal van Tilburg: een stad van ambacht en makers.

De studiezaal van Regionaal Archief Tilburg was getransformeerd tot een prachtige expositieruimte, met ruim 200 tekeningen uit de collectie. Kleine, gedetailleerde schetsen werden getoond naast metershoge werktekeningen, vrijwel allemaal in zwart-wit. Hoewel de tekeningen van Clijsen dateren uit de jaren veertig tot en met zestig, spraken ze ook hedendaagse jongeren aan. "Gaaf, deze tekening wil ik wel als tattoo," was een van de reacties.

Gaaf, deze tekening wil ik wel als tattoo.

- Jonge bezoeker

Ook in de Goirkese kerk waren tekeningen te zien — deze keer gekoppeld aan de echte glas-in-loodramen die Piet Clijsen tussen 1937 en 1958 vervaardigde. Caspar Dingjan verzorgde rondleidingen en gaf uitleg bij de ramen. Ook Stadsgidserij Tilburg gaf rondleidingen, onder andere bij het paleis, waar naast Piet Clijsen ook andere glazeniers diverse ramen vervaardigden. De vermaarde glazeniers Joep Nicolas en Toon Berg maakten respectievelijk de ramen in de trappenhal en in de Paleiszaal. Philip van Boxtel en Petra Robben gaven een lezing over glas en architectuur, en over het leven en werk van Piet Clijsen.

In Regionaal Archief Tilburg maakten bezoekers kennis met het ambacht van glas-in-lood maken, gedemonstreerd door Mimi van den Hout en Ben van der Wel. In Glasatelier Immanuel gaf Sybille Gielen uitleg. Zij is een zeer ervaren glaskunstenaar en maker van vele glas-in-loodramen. De inrichting van Glasatelier Immanuel zal veel gelijkenis hebben gehad met de werkplaatsen van Piet Clijsen: stukjes glas, proefstukken, afbeeldingen ter inspiratie, werktekeningen en gereedschap.

Piet Clijsen vervaardigde talloze glas-in-loodramen, zowel in binnen- als buitenland. Gedurende het weekend genoten 850 bezoekers van zijn omvangrijke oeuvre. Een ware ode aan Piet Clijsen.