Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

A J A v Lieshout graf erebegraafplaats Loenen
Grafsteen van A.J.A.v.Lieshout op de erebegraafplaats Loenen
Nieuws 24-04-2025

Struikelsteen voor Gust van Lieshout

‘Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten’

Op 30 april 2025 leggen we een struikelsteen voor Gust van Lieshout (1924-1945), een jongen uit Broekhoven

Struikelstenen
Verspreid over Europa liggen struikelstenen (ook bekend als Stolpersteine) ter nagedachtenis aan mensen die door vervolging en oorlogsgeweld in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig ontwierp deze kleine monumentjes: messing plaatjes van 10 bij 10 cm op een betonnen blok, geplaatst voor of nabij de laatste woonplek van het slachtoffer. Ze zijn bedoeld om symbolisch te ‘struikelen’ over het verleden.

In Tilburg liggen inmiddels 72 van deze herdenkingsstenen. Elke steen houdt de herinnering levend aan iemand die ooit in onze stad woonde, zoals een Joods slachtoffer of iemand die door oorlogshandelingen is omgekomen. Op 30 april leggen we een struikelsteen voor Gust van Lieshout, die met zijn gezin aan de Lijsterstraat 50 woonde. Hij overleefde de Duitse dwangarbeid niet. Omdat zijn huis is gesloopt, krijgt de steen een plek aan de overkant, bij de Merelhof.

Wie was Gust?
Augustinus Johannes Adrianus (Gust) van Lieshout werd geboren op 7 januari 1924. Hij was de oudste zoon van Wilhelmus van Lieshout en Johanna Meeuwsen. Na verhuizingen via het Smidspad en de Beeksedijk woonde het gezin uiteindelijk aan de Lijsterstraat 50, waar in 1941 jongste broer Wil werd geboren.

Tot 1943 werkte Gust als textielarbeider bij Antoon de Rooij & Zn., net als zijn vader. In het voorjaar van dat jaar meldde hij zich voor de Nederlandsche Arbeidsdienst, waarmee de Duitse bezetter jongeren rekruteerde. Hij werd ingezet in Mook, waar hij landbouwwerk verrichtte, en vond in de weekenden onderdak bij het gezin Willems.

Later dat jaar werd Gust tewerkgesteld in Duitse fabrieken. Na verlof dook hij onder in Tilburg, uit angst voor de gevaarlijke omstandigheden. Hij sliep ’s nachts elders en smokkelde met anderen tabak naar België. Zijn persoonsbewijs was vervalst door zijn moeder.

In juli 1944 werd Gust opgepakt bij Hilvarenbeek. Zijn moeder zag hem nog één keer op station Tilburg, waar hij werd afgevoerd. Na drie weken gevangenis in ’s-Hertogenbosch werd hij naar Duitsland gedeporteerd. Tussen september 1944 en februari 1945 zat hij in een werkkamp bij Düsseldorf.

Gust sterft eenzaam in Duitsland
Later belandde Gust in een kamp zo’n 50 km ten oosten van Düsseldorf. Daar werd hij ziek. Terwijl de bevrijding naderde, vluchtten zijn Tilburgse vrienden, maar Gust bleef achter vanwege zijn gezondheid. Hij werd ondervoed aangetroffen in een kelder en in april 1945 opgenomen in het ziekenhuis van Gevelsberg, waar hij op 4 juli 1945 overleed aan pleuritis. Hij werd daar begraven.

Na de bevrijding ging zijn moeder dagelijks naar het station, hopend op nieuws: “Hèdde gij onze Gust gezien?” Pas in het voorjaar van 1946 bracht de pastoor van Broekhoven het bericht van het Rode Kruis: Gust was overleden. Zijn scheerspullen en enkele brieven kwamen later per post.

Het graf van Gust
Moeder Van Lieshout vond het hartverscheurend dat ze geen graf had om te bezoeken. Zes jaar na zijn overlijden werd Gust overgebracht van Gevelsberg naar het parochiekerkhof aan de Groenstraat. Sinds 1983 rust hij als oorlogsslachtoffer op het Ereveld in Loenen.

Bijna tachtig jaar later noemen we opnieuw zijn naam in de straat waar hij opgroeide. Een jongen van 21 werd uit zijn gezin en uit Tilburg weggerukt. Zijn verhaal en het verdriet van zijn familie mogen we nooit vergeten.

De struikelsteen
De struikelsteen voor Gust wordt gelegd op woensdag 30 april 2025 om 11.00 uur.

Verzamelen vanaf 10.45 u op het plein voor de ingang van de Merelhof, tussen de Lijsterstraat en de Merelstraat.

Organisatie: de vrijwilligers van de Werkgroep struikelstenen Tilburg in samenwerking met wijkregisseur Jeroen Vermetten en Stadmuseum Tilburg.