Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Low res Joris Buijs 06
Magda van Riet met kimono en borduurwerk. Foto Joris Buijs
Foto Petra Robben
Foto expositie Molukse Tilburgers door Kim Pattiruhu - foto Petra Robben
Foto Joris Buijs
Keti Koti viering - foto Joris Buijs
Low res Joris Buijs 01
Bijeenkomst Tastbaar Erfgoed - Foto Joris Buijs
Foto Kevita Junior
TextielMuseum - foto Kevita Junior
Foto Frans de Kok Coll Regionaal Archief Tilburg
Roze Maandag - foto Frans de Kok Coll Regionaal Archief Tilburg
Foto Christel Doevendans
Sterrentocht - foto Christel Doevendans
Foto Maria van der Heyden Vrijwilligers onderzoek 1
Leden van de onderzoeksgroep koloniaal verleden - Foto Maria van der Heyden
Nieuws 07-05-2025

Tilburg is genomineerd voor een landelijke Erfgoedprijs - Breng je stem uit

Tilburg is één van de genomineerden voor de BNG Erfgoedprijs 2025. De prijs heeft dit jaar als thema: immaterieel erfgoed. Tilburg is genomineerd voor hoe de stad omgaat met het koloniaal verleden.

Tot en met 5 juni kan iedereen stemmen op de drie genomineerden. Tilburg gaat de strijd aan met de gemeenten Alphen aan den Rijn en Oirschot.

Levend erfgoed
Immaterieel erfgoed, het thema van de BNG Erfgoedprijs 2025, is levend erfgoed: ambachten, feesten, tradities en bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen delen en doorgeven aan hun kinderen en nieuwe gemeenschapsleden. Van Keti Koti en bloemencorso’s tot vreugdevuren en de kermis. In 2012 ondertekende Nederland het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Is immaterieel erfgoed inmiddels een integraal onderdeel van gemeentelijk beleid? En hoe inclusief is de definitie van immaterieel erfgoed die gemeenten hanteren? De BNG Erfgoedprijs gaat precies hierover.

De Tilburgse inzending
De Tilburgse samenleving heeft een jonge, maar boeiende historie. We hebben de ambitie om ons erfgoed goed te beschermen, zodat we het verhaal hierover kunnen blijven vertellen. Ons verleden staat namelijk volop in de belangstelling.

In een stad die rijk is aan vele nationaliteiten en culturen gaat die belangstelling gepaard met kritische vragen. Wie vertellen over het verleden? Waar gaat dat over? En welke betekenis heeft het voor onze inwoners en ons als overheid? (Immaterieel) erfgoed maakt de geschiedenis van onze stad zichtbaar.

De afgelopen tijd is een onderzoek uitgevoerd naar het (post)koloniaal verleden van Tilburg. Binnen dit onderzoek zijn, naast archiefonderzoek, de verhalen en ervaringen van veertig Tilburgers met een (post)koloniale achtergrond genoteerd en beschreven in het boek 'Een westers beschavingsoffensief' van onderzoeker Rosemarijn Hoefte. Het is immaterieel erfgoed dat duiding geeft aan dit deel van onze Tilburgse geschiedenis en die ons verder brengt als inclusieve stad.

Oordeel van de jury en van het publiek
Naar aanleiding van presentaties tijdens een bijeenkomst op 17 april en een verrassingsbezoek aan de drie genomineerde gemeenten zal de jury een keuze maken uit Tilburg, Oirschot en Alphen aan den Rijn. Speciaal voor het brede publiek is er een stemmingsronde die van 6 mei tot en met 5 juni loopt. De gemeente Tilburg roept de inwoners van de gemeente op om hun stem uit te brengen.

Dat kan via onderstaande knop. Op 11 juni wordt bekend gemaakt welke van de drie gemeenten er dit jaar met de BNG Erfgoedprijs vandoor gaat.