Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Thumbnail mockup standbeeld B
Bewerkte foto van standbeeld Willem II - door Bas Horsten
Activiteit maart en april 2024

Herinneringsprogramma 175e sterfdag Koning Willem II

Op 17 maart 2024 is het 175 jaar geleden dat Koning Willem II overleed in Tilburg. In onze stad voelde de koning zich vrij en gelukkig. Stadsmuseum Tilburg en de gemeente Tilburg organiseren samen met partners in de stad een uitgebreid programma om dit feit te herdenken. Het herinneringsprogramma bestaat uit een afwisselend aanbod aan activiteiten in de periode maart en april, zoals een digitaal monument in de vorm van een talkshow/documentaire over het leven van Koning Willem II en zijn betekenis voor Tilburg, toen en nu. Daarnaast zijn er stadswandelingen, een open dag in het Paleis, een expositie tijdens het Museumweekend en een musical.

Herdenkingsprogramma

Stadswandelingen: Van 12 tot en met 22 maart is er acht keer de mogelijkheid mee te lopen met een wandeling langs plekken waar Willem II herinneringen heeft achtergelaten. Stadsgidserij Tilburg verzorgt de wandelingen en neemt je mee langs herdenkingsplekken, gebouwen die Willem II liet bouwen en plekken waar mooie verhalen over Willem II te vertellen zijn.

Digitaal monument en open dag Paleis: Op 17 maart is het dé dag van de herdenking. Op deze dag 175 jaar geleden overleed Koning Willem II. Het Paleis in het centrum van Tilburg, gebouwd als woning voor Willem II, opent de deuren en biedt een gevarieerd programma.
Tijdens deze dag wordt een digitaal monument opgericht voor de koning. Vroeger werden zuilen en standbeelden geplaatst, nu herdenken we op een andere manier: in de talkshow/documentaire ‘Hier adem ik vrij’, een samenwerking tussen de gemeente, Omroep Tilburg en Stadsmuseum Tilburg, wordt Koning Willem II onder leiding van Amber Dijs en Tyrone Tjon-a-loi op moderne wijze herdacht. De show is deze middag in het Paleis te bekijken en zal voor heel Tilburg op Omroep Tilburg te zien zijn.
Er zijn die dag twee rondleidingen door het gebouw, je kunt op de foto als koning of koningin, er worden Paleis-bouwplaten uitgereikt aan kinderen, er worden replica’s getoond van schilderijen met Willem II. Ook zijn er gratis boekjes beschikbaar aan de hand waarvan men zelfstandig door Tilburg een wandeling kan maken langs voor Koning Willem II bijzondere locaties.
De deuren van het Paleis staan open van 12.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Expo en lezingen tijdens Museumweekend: Ook in het Museumweekend op 6 en 7 april staat Koning Willem II centraal. Twee dagen lang zijn in het Paleis 175 prenten van Willem II te zien, afkomstig uit de stadscollectie van Tilburg. In totaal zijn er 300 Willem II-prenten in deze collectie, waarmee het de op één na grootste van Nederland is. Diverse lezingen bieden extra informatie over het leven van Willem II.
Mathijs van de Waardt spreekt over de Herziening van de Grondwet in 1848, Raymon Baars spreekt over de bijzondere prentencollectie van het Stadsmuseum, Frans Peeters geeft een toelichting op het boek dat hij schreef over de raadselachtige dood van Koning Willem II en Petra Robben spreekt over de herinneringscultuur.

Musical ‘Hier adem ik vrij’: Op 18, 19 en 20 april speelt Muziektheater Tilburg de musical ‘Hier adem ik vrij’ in de Schouwburg. Dit spektakel beschrijft het levensverhaal van Koning Willem II door de ogen van zijn geliefde Anna Paulowna. Bij elke avondopvoering is er een speciaal VIP-arrangement te boeken, met een bezichtiging en diner in het Paleis en Stadhuis.

Om deze bijzondere periode ook visueel te markeren worden er in de maanden maart en april banieren opgehangen in het centrum van Tilburg en aan het Paleis. Ook wordt bij het standbeeld van Koning Willem II op de Heuvel aandacht aan dit bijzondere moment besteed.

Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig

- Koning Willem II

Koning Willem II
Als koning der Nederlanden van 1840 tot zijn dood, doorliep Willem II een turbulente periode in de Europese geschiedenis. Als kroonprins toonde de jonge Willem moed in diverse militaire campagnes, waaronder de legendarische Slag bij Waterloo. In 1830 werd hij door zijn vader Koning Willem I naar België gestuurd om de rust te herstellen na de onafhankelijkheid, maar zonder succes.

Willem II was tevens ondernemer en grootgrondbezitter. Hij is bekend om zijn bouwprojecten zoals hier in Tilburg de Lancierskazerne en het Paleis. Ook stimuleerde hij de ontwikkeling van de Koningshoeven, een gebied waar een aantal ontginningshoeven stonden. Daarnaast ontwikkelde Willem II projecten zoals een schaapskooi om de productie van fijne wol te bevorderen. Ook aan de westkant van de stad was hij actief, zoals in de Dongewijk. Willem II beschouwde samenwerking als een belangrijk aspect van zijn militaire, politieke en economische beslissingen.

Zijn nalatenschap
Zijn liberale opvattingen kwamen tot uiting in politieke hervormingen, waaronder de grondwetsherziening van 1848. Zijn kortstondige koningschap eindigde met zijn dood in 1849. Hij had een belangrijke rol in een periode van politieke verandering en democratische hervormingen in Nederland. Deze erfenis draagt bij aan het democratische en inclusieve karakter van het hedendaagse Tilburg. Een stad die bekend staat als een stad van slimme makers en een plek waar mensen de ruimte hebben om te groeien. We herdenken de koning met diverse gebouwen, een standbeeld, een gedenknaald, straatnamen, gedenktekens, organisaties en verenigingen in Tilburg.