Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Web kermispaard
Merklap Ine Panis Vermeer Foto Jan van Oevelen LR
Activiteit workshops 6 en 13 april - kleine expo 6 t/m 18 april

Borduur mee voor de Verjaardag van Tilburg

Op 18 april 1809 kreeg Tilburg stadsrechten van koning Lodewijk Napoleon. Dus 18 april vieren we de verjaardag van onze stad. Stadsmuseum Tilburg nodigt de inwoners van de gemeente uit om typisch Tilburgse iconen te borduren. Vier je het mee? Hang die dag dan ook de Tilburgse vlag uit en borduur mee!

In 2009 vierde Tilburg uitgebreid dat het 200 jaar stadsrechten had. Speciaal voor die gelegenheid maakte mevrouw Ine Panis-Vermeer destijds een merklap met allerlei Tilburgse verwijzingen: het stadslogo, het huisje van Peerke Donders, het Tilburg-2009 logo, de lindeboom, kermispaarden, een schietspoeltje en uiteraard de jaartallen 1809-2009. Zoals dat hoort op een merklap, zijn er ook bloempatronen, versierde randen, letters en poppetjes op te vinden.

Uiteindelijk kwam deze merklap in de collectie van Stadsmuseum Tilburg terecht, geschonken door de dochter van mevrouw Panis-Vermeer. Dienie Biemans, vrijwilliger bij Stadsmuseum Tilburg, zette een deel van de figuren om in borduurpatronen, zodat we die nu opnieuw kunnen borduren. Op de woensdagmiddagen van 6 en 13 april is er in het TijdLab in de LocHal een ‘borduur-spreekuur’, waarbij iedereen die geïnteresseerd is een borduurpakketje kan ophalen. Dienie is daarbij aanwezig voor de eerste hulp bij kruissteek-problemen. Een uitgelezen kans voor handwerkers met Tilburg-trots!

Van 6 tot en met 18 april zijn er in het TijdLab een aantal borduurwerken uit Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout te zien. Uiteraard is het origineel van mevrouw Panis-Vermeer daar ook te bekijken. De borduurpakketjes die Stadsmuseum Tilburg heeft samengesteld, zijn dan mee te nemen, zolang de voorraad strekt. Op de eigenlijke verjaardag van Tilburg, 18 april (dit jaar tevens Tweede Paasdag), hoopt Stadsmuseum Tilburg op de social media een aantal resultaten van de borduurwerken voorbij te zien komen.

Stadsmuseum Tilburg besteedt jaarlijks aandacht aan de Verjaardag van Tilburg en liet hiervoor eerder een filmpje maken. Dit jaar staat het borduren centraal. Elk jaar wordt gezocht naar een nieuwe, creatieve manier om de trots op Tilburg te laten zien.

Praktische informatie:
6 april en 13 april: borduurwerkplaats in het TijdLab van 14:30 tot 16:30 uur

Activiteit: Kom je borduurpakketje ophalen en borduur mee. Er is een borduurspreekuur en kinderen kunnen hun eigen werkje borduren onder begeleiding.

Toegang is gratis en je hoeft je niet aan te melden.

Hieronder download je de borduurpatronen.