Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Aanzwaaiensocialmedialochal1
Activiteit 15 juni t/m 31 augustus 2020

De invloed van corona op (Tilburgs) erfgoed

Onder invloed van het coronavirus verandert de wereld om ons heen. Het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) onderzoekt de komende tijd de invloed van een pandemie als corona op (Tilburgs) erfgoed. Ontstaat door corona nieuw erfgoed?

Corona en de invloed op taal

Nieuwe woorden ontstaan en bestaande krijgen een andere lading. Deze coronacrisis inspireerde de Tilburgse kunstenaar Hoi-Shan Mak tot het maken van een nieuw woordenboek, het Coronabeeldwoordenboek. Hoi-Shan creëert en interpreteert woorden naar de huidige coronatijd en laat zien dat we door deze crisis taal soms anders in gaan vullen en dat nieuwe woorden ontstaan. Vanaf 15 juni is een aantal afbeeldingen uit dit Coronabeeldwoordenboek te zien in het TijdLab in de LocHal.

Gaan deze nieuwe taaluitingen ook tot toekomstig erfgoed behoren? Prof. dr. Jos Swanenberg, hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan Tilburg University, geeft zijn visie hier op. Zijn reflectie en andere reflecties op Tilburgs erfgoed zijn vanaf 15 juni te zien in het TijdLab en online via www.lochal.nl/TijdLab.

Invloed van corona op jouw leven

Hoi-Shan deelt door haar tekeningen en woorden hoe zij deze crisis heeft ervaren. In het TijdLab kan het publiek ook zelf optekenen wat de invloed van deze crisis is op hun eigen leven. Neem kennis van elkaars ervaringen en belevingen via de uitingen op de Verhalenwand.

Oproep

De discussie rondom het wel/niet dragen van mondkapjes is groot. Wat we zien is dat het dragen van een mondkapje een steeds normaler beeld wordt in onze stad. Voor een kleine expo in het TijdLab zijn we op zoek naar verschillende mondkapjes die soms worden gekocht maar ook steeds vaker zelf worden gemaakt. Wil jij jouw mondkapje laten zien? Neem dan contact op met info@stadsmuseumtilburg.nl.

Illustraties Hoi-Shan Mak

Foto Jan van Eijndhoven