Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Glasinloodpokken
Glas-in-lood raam in het Paleis van de pokkenepidemie
Activiteit 18 t/m 27 april 2020

Bouw mee aan het Dankraam van Tilburg

In deze lastige tijden reiken veel Tilburgers elkaar de hand. We organiseren acties om verpleegkundigen of vakkenvullers te bedanken, we zetten beren op de vensterbank of maken muziek bij een verzorgingshuis. Op allerlei manieren steken we elkaar zo een welgemeend hart onder de riem. Stadsmuseum Tilburg vraagt alle inwoners deze acties te laten zien op een speciale website. Foto’s, filmpjes, een gedicht of bijzondere tekening: alle uitingen om uw dank uit te spreken of om elkaar moed in te spreken zijn welkom. Vanaf 18 april bouwen we zo met elkaar aan het Dankraam van Tilburg, een blijvende herinnering aan deze moeilijke periode.

Dit dankraam is geïnspireerd op een bijzonder gebrandschilderd glas-in-loodraam dat sinds de jaren ’50 in het Paleis hangt. We hebben als stad namelijk eerder zo’n crisis doorgemaakt. In 1951 brak in Tilburg een pokkenepidemie uit. De stad ging wekenlang op slot, treinen sloegen ons station over, evenementen werden afgelast. Uit dankbaarheid dat de pokkendraak was verslagen werd een inzameling georganiseerd om een speciaal glas-in-loodraam te maken. Dit kunstwerk hangt al bijna zeventig jaar in het Paleis.

Wilt u meedoen aan een nieuw kunstwerk dat ons moed inspreekt én ons later gaat herinneren aan 2020? Ga dan naar www.dankraamtilburg.nl en klik daar op het glas-in-loodraam. U leest dan precies hoe u uw materiaal kunt inzenden. Ook is er een speciaal filmpje te zien waarop een aantal stadgenoten u uitnodigen mee te doen. Iets delen via social media (met #dankraamtilburg) of via uw mobieltje mag ook. U kunt een nieuwe bijdrage maken of een al bestaande foto of video toevoegen. Alle bijdragen zijn te zien op de website. De actie loopt tot 27 april, daarna maken we van alle stukjes een groot virtueel glas-in-loodraam. En net als bij de vorige epidemie ontvangen vertegenwoordigers van cruciale beroepen later een speciaal paneeltje dat is gebaseerd op dat raam.

De actie start op 18 april, de datum waarop Tilburg ruim twee eeuwen geleden stadsrechten kreeg. Natuurlijk is deze verjaardag op dit moment geen reden voor een feestje. Maar het kan wel een bijzondere dag worden: we laten zien hoe we in onze gemeente samen ergens de schouders onder weten te zetten.

Dankraam Tilburg is een gezamenlijk initiatief van Stadsmuseum Tilburg, stadmaker Berny van de Donk, EELT Theatercollectief en Studio Web Presence. Voor dit project wordt samengewerkt met Fontys Hogeschool voor de Kunsten, ContourdeTwern en Omroep Tilburg. Dankraam Tilburg is mede mogelijk gemaakt door het Tivolifonds en Boekenschop. Dankraam Tilburg krijgt inmiddels ook ondersteuning van Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Kobra.

Het project maakt onderdeel uit van Palace To Be. Onder die titel organiseert Stadsmuseum Tilburg samen met vele andere partijen activiteiten in en rondom het Paleis.

Brabants Dagblad besteedde er uitgebreid aandacht aan op donderdag 16 april.