Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Portret Harry Smith
Schrijver Harry Smith
Activiteit 27 mei 2023 om 14.00 uur

De kunst van het opnieuw beginnen, een boekpresentatie door Harry Smith

Op zaterdag 27 mei geeft Harry Smith een presentatie van zijn nieuwe roman in Bibliotheek de LocHal in Tilburg. ‘Terugkeer naar een onbekend land’ is het tweede boek van deze Eindhovense schrijver. Eerder debuteerde hij met de roman ‘Een Indische Prins’.

De historische roman ‘Terugkeer naar een onbekend land’ vertelt het verhaal van Indische families die net als Harry’s ouders in de jaren ‘50 van de vorige eeuw naar Nederland komen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. De ene familie gaat dat beter af dan de andere. De kunst van het opnieuw beginnen, na het verlies van een dierbare geliefde of het land waar je van houdt. Daarover gaat in essentie het boek. Het verhaal speelt in een fictief dorp in Brabant en wordt in de roman verteld door twee hoofdpersonen: een opa en zijn kleinzoon.

Onafhankelijkheidstrijd

Hoe is Harry ertoe gekomen om dit boek te schrijven? “Ik ben gaan schrijven na het overlijden van mijn vader”, vertelt Harry. “Mijn vader heeft het einde van de Tweede Wereldoorlog, de onafhankelijkheidstrijd in Indonesië en daarna de komst naar Nederland meegemaakt. Veel wat herinnert aan die periode dreigt te verdwijnen door het ouder worden en overlijden van de generatie die dit alles heeft ondergaan. Voor mij was het een reden om de roman te schrijven.”

Harry hoopt dat de roman ook andere Indische families helpt om die periode binnen in eigen kring bespreekbaar te maken. Binnen Indische families wordt hierover nog veel gezwegen of ‘vergeten’.

Oral history

“Veel in het boek is geïnspireerd op oral history”, zegt Harry. “Het zijn verhalen van familieleden en vrienden. Of de uitkomst van bijzondere ontmoetingen die ik had met mensen in Nederland of Indonesië die hun herinneringen aan die periode met me wilden delen. De getuigenissen van deze mensen, aangevuld met mijn persoonlijke herinneringen, vormden de grondstof waarmee ik de roman heb kunnen bouwen. Het schrijven van een boek hoeft niet per definitie een solitaire aangelegenheid te zijn. Het kan ook een sociaal gebeuren zijn, waarbij je als auteur mensen opzoekt en helpt woorden te geven aan hun verhaal.”

De roman ‘Terugkeer naar een onbekend land’ is in Tilburg te koop bij Boekhandel Livius de Zevensprong. ISBN: 9789083284002.

Datum: 27 mei 2023

Tijdstip: 14:00-16:00 uur, inloop vanaf 13:45 uur

Waar: Stemmingmakerij in Bibliotheek LocHal

Deelname is gratis, maar graag even aanmelden.

Het schrijven van een boek hoeft niet per definitie een solitaire aangelegenheid te zijn. Het kan ook een sociaal gebeuren zijn.

- Harry Smith