Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg
Stadsmuseum Tilburg en De Jaozeetie presenteren in de Museumweek een goud glimmende verzameling van objecten uit Tilburg. Heeft Tilburg dan echt goud? We horen het je denken. Laat je verrassen en breng tijdens de Museumweek een bezoek aan De Gouden Jaozeetie aan het NS-Plein 16 in Tilburg. Denk aan de gouden dienstpet voor de medewerker van het Sportpark Tilburg, een bloemenvaas gemaakt van een granaathuls uit de Tweede Wereldoorlog, een gouden plak voor de Tilburg Ten Miles, goudkleurige honing en een eerste gouden steek voor Prinses Carnaval. Vroeger liepen Tilburgse mannen rond met een kruikje urine, nu stroomt er met goud bekroond water uit de Tilburgse kranen! Het blinkt je tegemoet in NS-Plein 16, te bezoeken van 9 tot en met 14 april.
De Jaozeetie is voor de derde keer te zien. Na het grote succes tijdens de Tilburgse kermis van 2018, en op het Stadsbalkon in de LocHal, keert de Jaozeetie terug naar NS-Plein 16. Het thema van de Museumweek, ‘Ons echte goud’, inspireerde Stadsmuseum Tilburg tot een Gouden Jaozeetie. De stadscollectie werd onder de loep genomen op zoek naar gouden objecten. Omdat het over unieke museumstukken gaat is een deel als origineel te zien en een deel als afbeelding. Bezoekers maken kennis met opzienbarende feiten met een gouden randje uit de Tilburgse verre en nabije geschiedenis. De objecten en de verhalen zijn bijzonder en verrassend, een verzameling die verbaast en ontroert, maar die ook zeker bij velen een lach zal veroorzaken. De jongere bezoekers kunnen hun kennis testen met een speurtocht, ze kunnen opzoek naar gouden eieren én er is een tekenhoek met kleurplaten.
Naast de prachtige banieren met boeiende (grappige) teksten over goud van Tilburg, duiken we met omringende vitrines in het echte verhaal over goud. Wat is goud precies, waar komt het vandaan en wat gekkengoud? Van vrijdag tot en met zondag is edelsmid Lizz Frijters in de expo bezig aan een nieuw Tilburgs sieraad.
Wat we onder andere tegen gaan komen is een gouden kazuifel, door de Tilburgse Firma Janssen & Co. vervaardigd in opdracht van de katholieke kerk. Goud staat voor zuiverheid, macht, duurzaamheid en vertrouwen. In de jaren 1910-1915 was het echter de gewoonte dat deze priesterkleding ook gedragen werd op feestjes van de elitaire bevolking. Vooral de vrouwen van textielfabrikanten vertoonden zich graag in de kimono-achtige gewaden. Ze waren geïnspireerd door het Ballets Russes van Sergej Diaghilev en de couturier Paul Poiret.
Kom voor meer van deze gouden verhalen naar De Gouden Jaozeetie!