Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Oost Indisch campagne beeld liggend
Java 1948 - Oren open project - foto Jostijn Ligtvoet
Activiteit Zaterdag 11 maart 2023

Java 1948 - Oren open project - EXTRA VOORSTELLING

Het Zuidelijk Toneel met Hanneke Coolen-Colsters & SLOWPONY

Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder.

Het resultaat is een luisterervaring over ons verleden en hoe dat tot nu doorwerkt. Een indringende ervaring van getuigenissen en persoonlijke ervaringen, bij elkaar gebracht door Hanneke. Met als orgelpunt (een lang aangehouden of herhaalde toon) de ontmoeting van het Nederlandse perspectief met een Indonesische verlichte dame, Irma Devita.

De voorstelling heeft een bijzondere vorm. Je krijgt een koptelefoon op. Je hoort Hanneke live vertellen maar ook fragmenten uit interviews, gelezen teksten uit archiefstukken en af en toe de stem van een acteur. Hiervoor werd ze ondersteund door Mirke Kist en Nele Eeckhout van Slowpony, ook bekend van Audiocollectief Schik (podcasts BOB, Laura H., El Tarangu). In deze voorstelling worden de krachten van theater en podcast aan elkaar gekoppeld. Verhalen komen anders binnen als je er alleen maar naar luistert.

Het debat over de dekolonisatie van Indonesië wordt vaak gekenmerkt door z’n felle toon. Mag een kleindochter van een Nederlandse militair nog wel haar verhaal vertellen? Toch, het spreken moet. Ongeveer drie miljoen Nederlanders zijn nazaat van een grootouder die een rol in Indonesië heeft gespeeld. Vele families met vele verhalen die nooit zijn gedeeld. Deze voorstelling vertelt één zo'n verhaal en roept daarmee op tot meer gesprek.

Praktische informatie

Zaterdag 11 maart, 11.00 – 13.00 uur - VOL

Zaterdag 11 maart 14.00 - 16.00 uur - Graag even aanmelden

Bibliotheek LocHal Stemmingmakerij

toegang €5,-

In hetzelfde weekend, op zondag 12 maart, is er in de LocHal ook een lezing door Thom Hoffman over zijn boek 'Indië, betovering en desillusie'. Deze lezing is van 14.00 tot 15.30 uur.