Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Boekenbordje afbeelding gastarbeiders
Alaina Fotografie 20 1024x684 gastarbeiders
Alaine Fotografie
Activiteit 24 februari van 19.30 tot 21.00 uur

Kahve met een kuukske: geschiedenis van arbeidsmigratie in Nederland en Tilburg

Wat weten we van onze geschiedenis als het gaat om migratie? Tijdens de bijeenkomst op donderdag 24 februari gaat schrijver Sahin Yildirim in op deze geschiedenis en hoor je het Tilburgse verhaal over migratie van Bakir Awad.

Tilburgse gastarbeiders

Ze zijn al bijna zestig jaar onderdeel van de Tilburgse geschiedenis, en toch is er maar weinig over de komst van gastarbeiders naar deze regio te vinden in archieven, museumcollecties en verhalen. Als het aan Halima el Hajoui-Özen ligt komt daar verandering in. Samen met Stadsmuseum Tilburg ging zij op onderzoek uit en is zij bezig de verhalen van deze gastarbeiders te vereeuwigen. In het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) besteden we de komende maanden aandacht aan deze geschiedenis.

De geschiedenis van migratie in Nederland en Tilburg

Wat weten we eigenlijk van onze geschiedenis als het gaat om migratie? Waarom emigreerden voor en na de Tweede Wereldoorlog Nederlanders naar landen als de VS, Canada en Australië en wat lag er ten grondslag aan de komst van de gastarbeiders uit landen als Italië (1960), Spanje (1961), Turkije (1964), Griekenland (1966), Marokko (1969) en Joegoslavië (1970) naar Nederland?

Turks- Nederlandse schrijver en maatschappelijke ondernemer Sahin Yildirim gaat in op deze vragen en aan de hand van zeven thema's (het werk, de gezinshereniging, de taalproblemen, de rol van organisaties bij integratieproces, het stemrecht van etnische minderheden, het verblijf van de gastarbeiders en onze gezamenlijke toekomst) legt hij vervolgens de nadruk op het verleden, heden en onze gezamenlijke toekomst.

Ook schuift Bakir Awad aan. Hij was eind jaren zestig al betrokken bij de ondersteuning van gastarbeiders als student/vrijwilliger bij de Stichting bijstand buitenlandse werknemers Tilburg en Breda. In 1970 ging hij hier aan de slag als maatschappelijk werker. Hij zag de Tilburgse gastarbeiders komen en gaan. In 1977 werd hij enkele jaren waarnemend directeur van de stichting.

Praktische informatie

Je bent welkom op 24 februari om 19.30 uur in het TijdLab (in de Bibliotheek LocHal). Inloop vanaf 19.15 uur.
De toegang tot deze avond Kahve en kuukske is gratis.
Graag vooraf aanmelden

Kavhe is het Turkse woord voor koffie.

Sahin Yildirim is een Turks- Nederlandse schrijver en maatschappelijke ondernemer en heeft diverse publicaties op zijn naam staan over arbeidsmigratie, zoals de boeken ’50 jaar, 50 verhalen’ en ‘Een halve eeuw in Nederland’. Yildirim legt gemakkelijk verbindingen tussen publieke belangen, bekleedt verschillende bestuurlijke functies bij maatschappelijke organisaties en geeft strategische leiding aan sociaal- culturele, maatschappelijke en educatieve thema’s.

Ik heb warme herinneringen aan die tijd. Maar ik zag dat de mannen het zwaar hadden. Wij ondersteunden hen zoveel mogelijk

- Bakir Awad