Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Logo Keti Koti
Activiteit 1 juni 2021

Kick off Keti Koti

De Stichting Comité 30 juni-1 juli en het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) organiseren op 1 juni ‘Kick off Keti Koti’, een online bijeenkomst die de aftrap is van een maand vol activiteiten rondom de afschaffing van de slavernij.

Keti Koti

De Stichting Comité 30 juni-1 juli stimuleert bewustwording in Tilburg rondom de trans-Atlantische slavernij, haar afschaffing én haar doorwerking. In aanloop naar de nationale herdenking van afschaffing van de slavernij op 1 juli wordt hier in de Keti Koti maand juni op verschillende manieren bij stil gestaan. Keti Koti betekent ‘Verbroken Ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Online programma 1 juni ‘Kick off Keti Koti’

Online performance

Onias Landveld (Theatermaker en oud stadsdichter van Tilburg) geeft een
korte online performance met zijn visie op Keti Koti.
Daarnaast geeft hij in het kader van deze herdenkingsdag een preview van
zijn animatie project Kunu (vloek).

Mapping Slavery

Overal in Nederland zijn plekken en objecten die herinneren aan het slavernijverleden. Alleen zijn deze vaak onbekend bij omwonenden en een breder publiek. Het project Mapping Slavery brengt de sporen van slavernij letterlijk in kaart. Gastspreker Dineke Stam vertelt over dit project dat de historische plaatsen in kaart brengt van het slavernijverleden van het Nederlandse koloniale rijk. Haar visie: In een wereld vol machtsverschil en conflict laten geschiedenis en erfgoed zien hoe mensen van vroeger en nu, van daar en hier met elkaar zijn verbonden. Dineke maakt ook een koppeling naar de Tilburgse geschiedenis en gaat met de deelnemers in gesprek aan de hand van een aantal stellingen.

Drs. Dineke Stam is historica. Vanuit het samenwerkingsproject Mapping Slavery publiceerde ze met Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Jennifer Tosch de Gids Slavernijverleden Nederland/ The Netherlands Slavery Heritage Guide (LM Publishers 2019) en Sporen van slavernij in Noord-Brabant (i.s.m. Gerard Snikkenburg).

Praktische informatie

Datum: 1 juni 2021

Tijd: 19.30 – 20.45 uur

Kosten: gratis

Aanmelden: via info@stadsmuseumtilburg.nl

Deelnemers ontvangen vlak voor de bijeenkomst de link om deel te nemen.

Kijk voor alle activiteiten tijdens de Keti Koti maand op de website 30 juni-1 juli Tilburg.