Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Inzegening van het nieuwe Sarto terrein aan de Delmerweg 1935 Persbureau Het Zuiden Collectie Regionaal Archief Tilburg 54207
Inzegening van het Sarto terrein aan de Delmerweg 1935 Persbureau Het Zuiden - Collectie Regionaal Archief Tilburg
R K V V Sport Staalt Spieren S S S uit Udenhout Collectie Regionaal Archief Tilburg 64181
R.K.V.V. Sport Staalt Spieren (S.S.S) uit Udenhout Collectie Regionaal Archief Tilburg
Willem II promoveert in 1958 naar de eredivisie Collectie Regionaal Archief Tilburg 54056
Willem II promoveert in 1958 naar de eredivisie Collectie Regionaal Archief Tilburg
Activiteit Willem II promoveert in 1958 naar de eredivisie - Collectie Regionaal Archief Tilburg

Welk verhaal heb jij van voetbal in Tilburg? Workshop Storytelling

Leev’ Hoezee! Voetbalclub Willem II viert dit najaar het 125-jarig jubileum. Tijd om eens terug te kijken naar Tilburgs voetbalverleden. Het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) organiseert de workshop voetbalverhalen. In Tilburg waren en zijn er nog steeds talloze voetbalverenigingen en waarschijnlijk zijn er veel verhalen te vertellen. Welke overwinningen of juist nederlagen zijn het vermelden waard? Waren de clubs katholiek of protestant? Wanneer deed het vrouwenvoetbal zijn intrede? Betrokkenen, zoals trainers, scheidsrechters, sportparkbeheerders, keepers, aanvoerders, middenspitsen en spelers zijn van harte welkom om een persoonlijk verhaal te schrijven tijdens de workshops.

De bijeenkomsten van de driedelige online workshop ‘storytelling’ zijn op 8 en 28 juli en 18 augustus. De deelnemers schrijven een verhaal vanuit een persoonlijke ervaring of aan de hand van een interview. De verhalen kunnen gaan over de oprichting van een voetbalvereniging, over lief en leed, voetballen op zaterdagen en zondagen, competities tussen LONGA en NOAD, over winnen en verliezen en vooral sportiviteit en gezelligheid. Alle verhalen zijn welkom, mits deze gaan over een of meerdere voetbalverenigingen in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout of Biezenmortel.

Extra onderdeel van de workshop is het leveren van een bijdrage aan de verhalenwebsite Geheugen van Tilburg. Deze bijdrage is korter en beknopter dan het persoonlijke verhaal omdat het slechts circa 300-500 woorden bevat. De verhalenwebsite die al sinds 2008 in gebruik is, en wordt gevuld door de Tilburgers zelf, groeit gestaag met nieuwe verhalen. Vanwege het jubileum van Willem II voegt het TijdLab er graag een nieuwe serie aan toe. Daarnaast worden de verhalen in het najaar gepubliceerd op de website van het TijdLab (www.lochal.nl/TijdLab).

Medewerkers van Erfgoed Brabant begeleiden de eerste twee workshops. Tijdens de eerste bijeenkomst zetten de begeleiders het doel van de workshop uiteen en geven uitleg over het begrip ‘storytelling’. Vervolgens krijgen de deelnemers uitleg over het ophalen van verhalen en de toepassing van de techniek storytelling. Met een voorbeeldverhaal als oefening, krijgen de deelnemers huiswerk mee om thuis het persoonlijke verhaal uit te werken. In de tweede bijeenkomst vindt de bespreking van de eigen verhalen plaats. Na feedback op elkaars werk kan de deelnemer het verhaal thuis compleet maken. Ter voorbereiding op de derde en laatste bijeenkomst bereidt de deelnemer een verhaal voor het Geheugen van Tilburg voor. In de laatste bijeenkomst vindt een bespreking plaats van de definitieve verhalen en de korte verhalen voor het Geheugen van Tilburg.

Praktische informatie

Data 8 juli 14.00-16.30 uur, 28 juli 10.00-12.30 uur, 18 augustus 10.00-12.30 uur
Locatie online via Teams
Kosten gratis

Aanmelden per mail naar tijdlab@bibliotheekmb.nl o.v.v. Voetbalverhalen