Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg
In september 2018 presenteren Stichting Straat, Stadsmuseum Tilburg en Factorium Podiumkunsten het evenement Tussen klooster, Kwetterie en kerk. In de wijk Trouwlaan, tussen de Oudedijk, Varkensmarkt, Veestraat, Nieuwstraat en Zeeheldenbuurt vindt een maand lang tal van activiteiten plaats. Daarnaast verschijnt op 1 september ook een boek over de wijk. Het evenement gaat van start op 1 september bij de publicatie van een gelijknamig boek. Op 29 en 30 september is er een spectaculair slotweekend ter afsluiting.
Exposities
Verschillende exposities brengen aspecten van het heden en verleden van de wijk Trouwlaan in beeld. In een foto-expositie in het Stadspark (te zien vanaf de tweede week van september) zijn de honden te bewonderen die daar worden uitgelaten. Beeldend kunstenaar Pia van den Berg legde ze vast op beeld en zorgde voor de verhalen bij de dieren. Daarnaast verzamelde ze onder andere via Facebook informatie over de vele scholen die in de wijk stonden: een kweekschool, lyceum, basisscholen, kleuterschool, huishoudschool en een mulo. Feitelijk was dit het eerste Tilburgse onderwijsgebied. Op hekken aan de Oudedijk is deze informatie vanaf medio september te bekijken.
Rondleidingen
Tijdens de septembermaand gaan de deuren van het museum van de Zusters van Liefde een paar keer open voor rondleidingen. Dit bezoek geeft een goed beeld van het leven en werk van de zusters, en van de historie van de congregatie. Aanmelden hiervoor is wel verplicht.
Op 2 en 6 september is er de mogelijkheid mee te lopen met een rondleiding langs monumentale stadsbomen in de wijk Trouwlaan. Joost Werkhoven van de Stichting Stadsbomen laat onbekende en zeldzame bomen en struiken zien zoals de vleugelnoot, de judasboom en de pindakaasstruik.
Boek
In het boek Tussen klooster, Kwetterie en kerk, geschreven door Berry van Oudheusden, is de hoofdrol weggelegd voor bewoners van de wijk die hun verhalen en herinneringen wilden delen. Die bewoners stelden veel unieke foto’s beschikbaar, die op veelkleurige wijze het leven in deze roemruchte wijk tonen. Dit boek is voor 10 euro verkrijgbaar bij Gianotten Mutsaers (Emmapassage), Livius de Zevensprong (Nieuwlandstraat) en MFA Zuiderkwartier (Wassenaerlaan).
Slotweekend
Het straatevenement wordt op 29 en 30 september afgesloten met een spectaculair programma. Op diverse locaties worden de historie, de huidige wijkbeleving en bewonersherinneringen verbeeld met dans, muziek, theater, zang, films, huisontmoetingen bij bewoners en andere presentaties. Het programma is samengesteld met Factorium Podiumkunsten, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, de Zusters van Liefde en Contour deTwern. Daarnaast doen bewoners, schoolkinderen van De Triangel en verschillende verenigingen uit de wijk mee. Tijdens dit weekend is er een film over de middenstand in de wijk te zien, met veel herinneringen aan vroegere winkels in de wijk. Deze film is gemaakt door de TAS Videoclub Tilburg.
Het evenement staat in de traditie van soortgelijke evenementen
waarin o.a. de Goirkestraat, Korvelseweg, Ringbaan, Bredaseweg en
Tuinstraat centraal stonden. Het ontleent deze keer zijn titel aan het
klooster aan de Oudedijk, de Kwetterie die een link heeft met de
Veestraat en de Gerardus Majella-kerk in de Wassenaerlaan.
Toevoeging april 2019:
Dit project liep in 2018 en is afgelopen. Stichting Straat en Stadsmuseum Tilburg organiseren jaarlijks gezamenlijk een evenement waarbij een wijk of straat in de gemeente Tilburg centraal staat. In 2019 staat Berkel-Enschot centraal.
Een foto uit 1962 met Nel Huijbregts en haar zusje
Oproep voor hondenbezitters uit de wijk, voor een hondenexpo
Buurtbewoners werden geïnterviewd voor een film
Luchtfoto van de wijk in 1925 (KLM Aerocarto N.V., Collectie J. Jansen bij Regionaal Archief Tilburg)