Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Corona wachtrij action Chris Oomes
Chris Oomes
Foto workshop Hoi Shan Mak LR 773658
Knipsel
Nieuws 06-10-2020

Filmpjes over de invloed van corona op erfgoed

Hoe beïnvloedt het coronavirus de wereld om ons heen? Het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) ging op onderzoek uit met een camera en sprak verschillende mensen over de relatie tussen het virus en de erfgoedpraktijk.


29 september 2020: Foto's.

Door corona ontkwam Nederland in maart jl. niet aan een ‘intelligente’ lockdown. Een maatregel met ingrijpende gevolgen voor het dagelijkse leven. Fotograaf Chris Oomes laat ons in beeld zien wat in Tilburg de gevolgen waren van deze lockdown en hoe daardoor het straatbeeld veranderde. Door zijn foto’s kunnen we herinneringen aan deze crisis bewaren en dragen ze bij aan de vorming van nieuw Tilburgs erfgoed.

6 juli 2020: Dankraam Tilburg
In deze tweede video vertelt Jan van Eijk, voormalig GGD-arts, over de pokkenepidemie uit 1951 die leidde tot een dankraam dat een plek kreeg in het Paleis-Raadhuis. Zo ontstond nieuw erfgoed. Tijdens de huidige coronacrisis bedankte Tilburg massaal de zorgverleners voor hun fantastische inzet. Krijgen we ook nu weer een dankraam in onze stad? Stadmaker Berny van de Donk vertelt over het initiatief Dankraam Tilburg tot het maken van een virtueel dankraam en gaat in op de vraag of ook dit erfgoed kan worden.

2 juni 2020: Taal
In de eerste video zoomen we in op de invloed van corona op taal. Zo gaan we in gesprek met de Tilburgse kunstenaar Hoi-Shan Mak die een coronabeeldwoordenboek creëerde. Gaan nieuwe taaluitingen ook tot toekomstig erfgoed behoren? Professor Jos Swanenberg, hoogleraar Diversiteit in Taal & Cultuur aan Tilburg University, geeft er zijn visie op.