Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Turgut Uyar 4
Demirci 02
Demir 01
Bouazza Goirkestraat
Amar el Hajoui
Nieuws 21-10-2021

Ode aan mijn vader de gastarbeider

Halima el Hajoui-Özen en Stadsmuseum Tilburg ontwikkelen een programma over de komst van Turken en Marokkanen in Tilburg en Udenhout in de jaren zestig en zeventig. Er is een 'verhalenkamer' met filmpjes, geluidsfragmenten, objecten en foto's. Deze gaat gedurende een jaar reizen langs diverse bibliotheken, te beginnen in Udenhout.

‘Tijdelijk’ werk werd ‘definitief’, nadat de eerste Turkse en Marokkaanse gastarbeiders arriveerden in Tilburg in de jaren zestig en zeventig. De gastarbeiders van weleer heten vandaag de dag arbeidsmigranten, mensen die hun eigen gezin, cultuur en land achterlaten op zoek naar werk en inkomen. Na een periode van hard werken en eenzaamheid haalden de jonge Turken en Marokkanen hun vrouwen en kinderen naar Nederland. Met enerzijds een hang naar het land van herkomst en anderzijds de wens om te integreren in de nieuwe omgeving, groeiden de kinderen op in twee werelden. Nu, bijna zestig jaar later, is zowel de Turkse als de Marokkaanse gemeenschap diepgeworteld in de Tilburgse samenleving.

Hoewel de voormalige gastarbeiders en hun gezinnen inmiddels echte Tilburgers zijn, ontbreken hun verhalen nog altijd in het materiële en immateriële erfgoed van de stad, zoals museumcollecties, archieven en de verhalenwebsite het Geheugen van Tilburg. In deze verhalenkamer zijn de voormalige gastarbeiders zelf aan het woord. De verhalen van hun partners en (klein)kinderen komen aan bod in een begeleidend programma. Stadsmuseum Tilburg zal samen met Halima de verhalen gaan ophalen en vastleggen.

De verhalenkamer gaat reizen. We beginnen in de Bibliotheek Udenhout en vertellen daar het verhaal van de steenfabriek waar vooral Marokkanen werkten én woonden. Zo ook de vader van Halima. Zij is trots op haar vader die als jonge man naar Nederland ging, op zoek naar een inkomen en geluk. Dat deed hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor zijn familie in Marokko en zijn toekomstige eigen gezin.

Met dit project wil Stadsmuseum Tilburg de inwoners van Udenhout en Tilburg informeren over de komst van de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders in de jaren zestig en zeventig. Voor Halima is het een ode aan alle gastarbeiders, in het bijzonder haar vader Amar el Hajoui.

De verhalenkamer is te zien in Bibliotheek Udenhout vanaf 23 oktober tot en met 9 januari 2022. Daarna verhuist de verhalenkamer naar het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg).

De foto's zijn afkomstig uit de privécollecties van Abdelkader Bouazza, Ahmet Demirci, Turgut Uyar, Cemal Demir, Amar el Hajoui.

Verhalen op het Geheugen van Tilburg

Op de website Geheugen van Tilburg plaatsen we verhalen.