Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Making of geveldoek Dankraam Tilburg2
Making of geveldoek Dankraam Tilburg
Nieuws 26-02-2021

Onthulling van het geveldoek van Dankraam Tilburg

Vanaf 27 februari 2021 is een levensgroot geveldoek te bewonderen op het Paleis om Tilburgers te bemoedigen vol te houden, ook in deze fase van de coronapandemie. Het geveldoek hangt aan de kant van het Willemsplein. De onthulling is via een livestream te volgen. Vanwege de coronamaatregelen mag er geen publiek aanwezig zijn.

Het geveldoek is een van de eindresultaten van project Dankraam Tilburg. Het kunstwerk van 5 x 8 meter is gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Riëtte Sommerdijk. Het geveldoek bevat alle 170 inzendingen die Tilburgers deelden op de website van Dankraam Tilburg en geeft met een krachtig beeld uiting aan de hoop op een positieve post-corona toekomst. Dankraam Tilburg begon een jaar geleden tijdens de eerste corona-golf. De vier initiatiefnemers werden geïnspireerd door het ‘dankraam’ uit 1951, een fraai glas-in-loodraam in het Paleis van Tilburg. Dat raam herinnert aan de pokkenepidemie uit 1951. De stad ging destijds ook in quarantaine en werd behoed voor een epidemie door voortvarend vaccineren. Burgers zamelden daarna geld in voor dit bijzondere raam, een eerbetoon aan alle betrokkenen.

De initiatiefnemers van Dankraam Tilburg pakten het iets anders aan. Op een speciale website verzamelden en deelden zij zo veel mogelijk bijzondere, positieve activiteiten uit de stad. Op die manier staken zij Tilburgers een hart onder de riem.

Twintig stadsgenoten die tijdens de eerste corona-golf een speciale activiteit ondernamen om anderen te troosten, helpen of bemoedigen zijn genomineerd door mede-Tilburgers voor een ‘dankpaneeltje’ van Dankraam Tilburg. Deze ‘corona-helden’ worden op een later moment – wanneer corona het weer toelaat – geëerd met het dankpaneeltje, een kunstwerk dat Riëtte Sommerdijk voor elk van hen maakte. Een eerste dankpaneeltje overhandigt de burgemeester van Tilburg zaterdag al in het Paleis, aan de twee jongste coronahelden.

Wethouder Marcelle Hendrickx onthult komend weekend buiten op het Willemsplein het geveldoek van Dankraam Tilburg. Ook zullen de aanwezigen beeldbellen met de 98-jarige José van Tiggelen. Zij was verpleegster tijdens de pokkenepidemie van 1951. De activiteiten buiten én binnen zijn zaterdagochtend te volgen via een livestream die start om 9.55 uur.

Het geveldoek is te bewonderen tot en met 20 maart. Later dit voorjaar organiseren we in het Paleis – als de coronamaatregelen het toelaten – een feestelijk uitreiking van de overige dankpaneeltjes. Op de hoogte blijven? Volg www.dankraamtilburg.nl en de social media van EELT (Facebook).

Het geveldoek is een creatie van Riëtte Sommerdijk. Zij maakte haar ontwerp in samenwerking met Michiel Corten van Studio Cortex. Serge Verdaasdonk van Screendrukart verzorgde het printen van het grote doek. Paulien Hopmans van Studio Hop en haar stagiaire Yvette Pennings hielpen bij de assemblage. Ook Mieke van Akkeren was hierbij betrokken.

Riëtte vervaardigde ook de twintig dankpaneeltjes. Tanne Giling en Frank de Wind van het TextielMuseum adviseerden haar over garen en textiel voor deze kleinoden. Medewerkers van De Nwe Werkplaats (Jeroen en Christian) maakten de houten ondergrond van de paneeltjes.