Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

04 De befaamde bocht bij de Molenstraat 1983
Job 2017 35
Pleinfeest Sint Job in 2017
H Hartschool Willibrordschool Klein Berkeloo en Dn Barak 1974
Activiteit 6 september-6 oktober 2019

Film Onderwijs, Sint Job en Ronde van Berkel

Videoclub TAS maakte drie kleine documentaires met typische onderwerpen uit Berkel-Enschot: Het onderwijs, de Ronde van Berkel en Sint Job.

Voor de film over het onderwijs werd de expertise ingeroepen van oud-onderwijzer en schooldirecteur Jan van Esch. Met oud-leerlingen uit diverse generaties worden de locaties van de lagere scholen bezocht zoals de inmiddels verdwenen Heilig Hartschool en de Sint Caeciliaschool.

Sint Job is een jaarlijks terugkerende traditie in Enschot. Vroeger was het een bedevaart waarbij jongeren uit de verre omtrek naar de dorpskern van Enschot kwamen om de heilige Job te aanbidden, maar ook voor een drankje en een scharretje. Vandaag de dag is Sint Job een cultureel evenement.

Typisch voor Berkel is de wielerronde die elk jaar gehouden wordt op de derde maandag in juni tijdens de kermis. Al vanaf 1953 rijden kinderen, jongeren en volwassenen meerdere rondes van circa drie kilometer. Gestreden wordt om kleine prijzen, maar vooral de eer.

De films worden gemaakt door Video TAS leden Anny Hermans-Franssen, Joop Kok, Monique van Kuijk. Met extra filmers Jan van Loon, Kees van de Pol, John Goossens en eventueel Hans Vughts en Con Loomans.

Het cultureel evenement Groeten uit Berkel-Enschot is het resultaat van de samenwerking tussen Stichting Straat, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg.