Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg
De dood, het is een onderdeel van ons leven maar toch praten we er maar moeilijk over. Onze verhouding tot de dood is de laatste jaren aan het verschuiven en we zien de rituelen rondom begraven, cremeren en herdenken veranderen. In het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) vindt van december 2022 t/m februari 2023 het programma Deze en gene zijde plaats,
over de dood en de rouwcultuur in Tilburg. Hoe was dat vroeger en hoe doen we dat nu?
Programma
Naast de mini-expo in het TijdLab organiseren we in samenwerking met hoedenmaker Daffy de Vyldre en de Stichting Funerair Erfgoed Tilburg op zaterdag 25 februari een bijzonder programma.
Bezoek aan het atelier van hoedenmaker Daffy de Vyldre aan de Lancierstraat 52 in Tilburg
Daffy de Vyldre is een hoedenmaker die met liefde voor het ambacht creaties zoals hoofddeksels, corsages en shawls maakt. Toen hij een aantal jaar geleden in zijn persoonlijke omgeving te maken kreeg met groot verlies, zocht hij naar een eigen, persoonlijke manier van gedenken. Om dat verlies te verwerken, zocht hij naar een plek voor de as die na de crematie overbleef. Na een lange zoektocht wat ermee te gaan doen, heeft hij een eigen concept van rouwbloemen bedacht en op de markt gebracht. Tijdens de coronapandemie heeft hij met deze bloemen al een aantal mensen geholpen in hun rouwproces. Het ambacht van het maken blijft voorop staan, maar deze persoonlijke bloemen helpen inmiddels al veel mensen bij het verwerken van hun verdriet.
Tijdens een bezoek aan zijn atelier laat hij het proces van het maken van de bloemen zien en vertelt hij over hoe zijn idee ontstaan is.
Begraafplaats Parochie Heuvel aan de Sint Josephstraat 12 in Tilburg
Daarna gaan we naar de begraafplaats Parochie Heuvel. Deze begraafplaats werd in 1873 aangelegd en is een gemeentelijk monument. Door de industrialisatie groeide in de negentiende eeuw de bevolking van Tilburg en daardoor ontstond er behoefte aan meer begraafplaatsen. Deze mochten uit het oogpunt van hygiëne niet meer in de bebouwde kom aangelegd worden en dus werd voor het kerkhof van de parochie Heuvel een plaats gevonden in wat toen nog het buitengebied was, aan de Hogen Dries (hoog braakliggend land).
De rechthoekige begraafplaats is aan de voorzijde afgezet met nog gaaf hekwerk uit 1880. Dit hekwerk is beschermd evenals zestien graven. Enkele bekende personen die er liggen zijn burgemeester Jan van de Mortel, fabrikant en gemeenteraadslid Caspar Houben, tonproater Frans Verbunt en wielrenner ‘kanonbal’ Piet Pijnenburg. Er bevinden zich ook enkele oorlogsgraven.
Praktische informatie:
Datum: 25 februari 2023
Tijdstip: 10:00-12:00 uur.
Om 10:00 uur verzamelen we bij het atelier van Daffy de Vyldre.
Adres: Lanciersstraat 52 in Tilburg.
Deelname is gratis, maar graag even aanmelden.