Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

3 Masterclass Djenne Fila foto Maria van der Heyden
Masterclass Djenne Fila - foto Maria van der Heyden
4 Masterclass Marjolein Schalk Wobby club foto Maria van der Heyden
Masterclass Marjolein Schalk Wobby.club - foto Maria van der Heyden
1 Paleis Raadhuis Tilburg aftrap foto Maria van der Heyden
Paleis Raadhuis Tilburg aftrap foto Maria van der Heyden
Activiteit diverse dagen tussen 20 december 2023 en 6 januari 2024

De Nieuwe Vincent 2023 - expositie en bekendmaking winnaar

Op zondag 17 december maakt wethouder Marcelle Hendrickx bekend wie in Tilburg De Nieuwe Vincent van 2023 wordt. Dit is tegelijkertijd de opening van de expositie in Kunstpodium T van het werk van de 15 tekentalenten die hebben meegedaan aan het talententraject van Vincents Tekenlokaal.

De Nieuwe Vincent’ is een initiatief van Vincents Tekenlokaal voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar oud die niets liever doen dan tekenen. Zij kunnen meedingen naar een plek door het inzenden van hun meest inspirerende tekeningen. Daaruit worden 15 tekenaars geselecteerd die vanaf mei een intensief traject volgen dat wordt afgesloten met een expositie en de benoeming van ‘De Nieuwe Vincent’. Het doel van het programma is dat de deelnemende jongeren zich verder ontwikkelen in hun talent, hun signatuur ontdekken en bouwen aan een portfolio. Het talentenprogramma wordt gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant en vindt dit jaar behalve in Tilburg ook plaats in Nuenen en Zundert. Volgend jaar sluit Etten-Leur aan.

Afwisselend programma
Grote inspiratiebron voor dit talentenprogramma is Vincent van Gogh, die als 13-jarige jongen tekenlessen volgde aan de HBS in Tilburg; de plek waar Vincents Tekenlokaal is gevestigd. De jonge tekenaars van nu kregen ook op deze plek een afwisselend programma voorgeschoteld met lessen van docenten van Vincents Tekenlokaal, aangevuld met gastdocenten. Ze gingen aan de slag met nieuwe technieken en werkwijzen, onder andere in het 21e eeuwse digitale tekenlokaal. Daarnaast waren er masterclasses van onder andere Gouden Penseel winnares Djenné Fila, kunstenaar Paul van Dongen en Marjolein Schalk van Wobby.club. Ook brachten de deelnemers van alle deelnemende Van Gogh locaties gezamenlijk een bezoek aan het Noordbrabants Museum.

Jury
Tijdens de opening van de expositie op 17 december wordt bekend gemaakt wie zich ‘De Nieuwe Vincent 2023’ mag noemen. Dit is de tekenaar die het meest opvalt qua originaliteit, kwaliteit en groei. De jury bestaat uit Paul van Dongen, Tyrell Kuipers en Klaartje Esch. Vincents Tekenlokaal is sowieso supertrots op de onderzoeksdrift van álle Nieuwe Vincenten en de uitdaging die ze aan durfden te gaan.

Openingstijden expositie: 20 t/m 23 december, 27 t/m 30 december, 3 t/m 6 januari (alle dagen 13.00 tot 17.00 uur).
De onthulling op 17 december is een besloten bijeenkomst.

Locatie: Kunstpodium T, Noordstraat 105 Tilburg

Toegang: gratis