Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Afbeelding FOC
Foto: For Our Community
Activiteit 18 april 2022

Keti-Koti Dialoog over (Zwart) Burgerschap

Wat betekent burgerschap voor jou? Voel jij je als inwoner van Nederland, een Nederlander?

Ben jij benieuwd hoe de thema’s burgerschap, racisme, slavernij en kolonialisme met elkaar verbonden zijn? Kom dan 18 juni om 13:30 uur naar de LocHal voor de Keti-Koti dialoog. Samen gaan wij in gesprek over de erfenissen van Nederlands koloniaal verleden en de blijvende impact op hoe (Zwart) burgerschap wordt gezien en wat daar de gevolgen van zijn.

Kom luisteren naar de lezing 'Slavernij en Beschaving' door Karwan Fatah-Black en voer samen een dialoog over (Zwart) Burgerschap.

Dr. K.J. Fatah-Black is als universitair docent verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij kreeg in 2016 de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap voor zijn onderzoek naar formele en informele trans-Atlantische handel van Nederland rond de Gouden Eeuw, in het bijzonder de slavenhandel.

Karwan Fatah-Black studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2013 aan de Universiteit Leiden. Belangrijke thema’s in zijn werk zijn slavernij, smokkel en illegaliteit: zo werkte hij mee aan berekeningen van de winst die Nederlanders maakten met het vervoeren en verhandelen van Afrikaanse slaven, met hogere uitkomsten dan voorheen omdat hij verder keek dan alleen de officiële cijfers van de West-Indische Compagnie. Om die Compagnie heen bestond immers nog een uitgebreid netwerk van ‘informele handel’.

Fatah-Black geldt inmiddels als een expert op het gebied van het slavernijverleden. Hij kreeg een Veni-beurs van NWO om te kijken naar de uiteenlopende manieren waarop slavenfamilies in Suriname zich met kracht en creativiteit een weg naar de vrijheid vochten. Hij behoorde ook tot de oprichters van de Leiden Slavery Studies Association, die onderzoek bevordert naar de rol van slavernij in het algemeen.

De Keti-Koti dialoog wordt georganiseerd door For Our Community, Comité 30 juni - 1 juli en TijdLab (De Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg)

Praktische informatie:

Lezing: 'Slavernij en Beschaving' door Karwan Fatah Black, met aansluitend discussie door For Our Community.

Locatie: Trappenlandschap Bibliotheek LocHal

Datum en tijd: 18 juni 2022, 13:30 -16:00 uur (inloop vanaf 13:00 uur met hapje en drankje)

De toegang is gratis