Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Tilburgse Kermis 70
Tilburgse Kermis 1972. Fotograaf BN de Stem, Johan van Gurp. Collectie Regionaal Archief Tilburg.
Activiteit 2 augustus 2022

Lezing: de geschiedenis van de Tilburgse kermis door Paul Spapens

Hooggaatie in het TijdLab!

Verleden en heden van de Tilburgse kermis.

In de maanden juli en augustus 2022 gaan we zwieren en zwaaien in het TijdLab! We vertellen het verhaal van het ontstaan, het heden en de toekomst van de Tilburgse Kermis. Er is een mini-expositie met foto’s en voorwerpen en twee botsauto’s en een mooi programma met drie lezingen.

Het programma en de expositie in het Tijdlab is ontstaan in nauwe samenwerking met de gemeente Tilburg. Naast de kermisattracties wil de gemeente meerdere partijen en gebieden rondom het kermisterrein betrekken. Op die manier krijgen bezoekers een completer en gevarieerder beeld van het "Kermis-event" in bijvoorbeeld de Spoorzone, Piushaven, Dwaalgebied en Besterd.

Hoe kon de Tilburgse kermis zo groot worden?

Dat is een van de vragen die Paul Spapens behandelt tijdens zijn lezing op 2 augustus over de geschiedenis van de Tilburgse kermis aan de orde stelt.

Paul Spapens beschrijft geschiedenis van de Tilburgse Kermis met veel historische foto’s. Daarin staat hij onder meer stil bij de intrigerende vraag die vaak wordt gesteld: hoe komt het toch dat de kermis van Tilburg zo groot kon worden. Het antwoord – zoveel kan Paul Spapens al wel verklappen – ligt in de aard van de Tilburgers.

Paul Spapens is voormalig verslaggever van het Brabants Dagblad. Hij is gespecialiseerd in volkscultuur, een onderwerp waarover hij meer dan 100 boeken schreef. Meer dan tien boeken publiceerde hij over Tilburgse onderwerpen, van de bevrijding tot carnaval, van Sinterklaas tot Driekoningen, Mariaverering, Tilburgse sterke vrouwen en het ‘onvolprezen Tilburgse dialect’, zoals hij de Tilburgse volkstaal noemt.

Een van de boeken heet ‘Veel vermaak en weinig wol’. Dit boek gaat over de geschiedenis van de Tilburgse kermis, een productie van drie kermisvrienden: Hennie van Oers, Lauran Wijffels en Paul Spapens. De lezing op 2 augustus in de LocHal is deels gebaseerd op dit boek. Maar de geboren verteller Paul Spapens haalt veel meer van zijn grote kennis over Tilburg en de Tilburgers voor de dag.

Praktische informatie:

2 augustus 2022: Lezing van Paul Spapens over de geschiedenis van de Tilburgse kermis

19:30 – 21:00 uur

Inloop vanaf 19:15 uur met koffie en thee

Toegang: gratis

De Tilburgse Kermis zelf bezoek je van vrijdag 22 juli tot en met zondag 31 juli 2022.

Deze activiteit is onderdeel van Hooggaatie in het TijdLab! Verleden en heden van de Tilburgse kermis, te zien in juli en augustus in het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg)