Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

21 Processiepark IMG 0164
Activiteit Dinsdag 23 februari 19.30 - 20.45 uur

Missionarissen verbeeld - Petra Robben

Meerstemmigheid rondom het standbeeld van Peerke Donders, dat is het onderwerp voor vijf online bijeenkomsten, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek Lochal en Stadsmuseum Tilburg). Sinds 2018 is het standbeeld in opspraak en bereiken vooral tegengeluiden de pers en sociale media. Met het programma meerstemmigheid wil het TijdLab meerdere mensen aan het woord laten, waardoor het niet zozeer een kwestie wordt van goed of fout of zwart en wit, maar een genuanceerd geluid. Daarvoor zijn vele stemmen nodig: jong en oud, zwart en wit, gelovig of ongelovig, liefst een zo divers mogelijk publiek.

De vijf bijeenkomsten zijn vanwege de coronamaatregelen alle digitaal. Hoewel het aantal deelnemers dan in principe eindeloos is, wil het TijdLab de groep niet te groot maken om een goed gesprek te kunnen voeren. Belangstellenden schrijven zich in voor de gewenste bijeenkomsten en geven een voorkeur van 1 tot en met 5. Medewerkers van het TijdLab maken een indeling op basis van genoemde voorkeur. Afhankelijk van de belangstelling maakt het TijdLab een indeling.

Petra Robben / Standbeelden van missionarissen

De tweede bijeenkomst wordt ingesproken door cultuurhistoricus Petra Robben, stadsconservator bij Stadsmuseum Tilburg, die onderzoek deed naar de veranderde waardering van het standbeeld van Peerke Donders. Werd Peerke in 1926 nog letterlijk op een voetstuk gehesen, in de 21e eeuw dreigt hij omver te worden gehaald. Dat Tilburg daarin niet uniek is, blijkt uit het feit dat er meerdere missionarisstandbeelden in Europa en Amerika ter discussie staan.

Toch is er niet alleen discussie, zelfs hier in Tilburg waar andere verbeeldingen van Peerke Donders zijn. Deze roepen geen weerstand op. Ook het standbeeld van pater Damiaan in Leuven krijgt vandaag de dag juist meer betekenis als symbool van stedelijke identiteit.

Tijdens de online bijeenkomst laat Petra Robben de diverse standbeelden van Peerke Donders en andere missionarissen zien. De deelnemers analyseren de overeenkomsten en verschillen en zoeken gezamenlijk naar verklaringen voor de diverse waarderingen van de standbeelden.

Bijeenkomst II. Dinsdag 23 februari 19.30 - 20.45. Inloggen vanaf 19.15 uur.

Meld je aan voor deze bijeenkomst