Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Image4 1
Activiteit 2 november 2019

Open source en erfgoed in TijdLab

Op 2 november laat Erfgoed Brabant je in het TijdLab in e Bibliotheek LocHal kennismaken met toepassingen van open source in relatie tot erfgoed. Dit programma is onderdeel van het Open Source Event in de LocHal op 2 november van 12.00 tot 17.00 uur. Erfgoed Brabant zet zich onder andere in om het erfgoed van Brabant duurzaam op te slaan en voor een breed publiek toegankelijk te maken. Hiervoor worden Brabant Cloud en Brabantserfgoed.nl gebruikt.

Het programma in het TijdLab op zaterdag 2 november:

13.30 uur - Presentatie Brabantserfgoed.nl: het verbinden van verhalen en objecten uit de hele provincie

In deze sessie vertelt Peer Verbruggen meer over de website Brabantserfgoed.nl. Op deze website worden meer dan 1.000.000 objecten van ca. 65 verschillende instellingen aan elkaar gekoppeld. Zo doorzoek je in een keer collecties uit de hele provincie. Daarnaast krijgen deze objecten meer betekenis door ze te combineren met verhalen over de Brabantse geschiedenis, geschreven door het erfgoedveld. Op deze manier proberen we het Brabantse verleden in context te plaatsen.

14.30 uur - Presentatie Brabant Cloud: de inzet van open source software voor het ontsluiten van erfgoedcollecties

In deze sessie vertelt Cris Kremers meer over Brabant Cloud. Met Brabant Cloud kunnen erfgoedinstellingen hun collectie opslaan en online toegankelijk maken voor een breed publiek. Het gebruik van open source software is daarbij een belangrijk aspect. De verschillende tools die hierbij gebruikt worden, zullen worden toegelicht. Daarnaast wordt gekeken hoe deze op elkaar inhaken om erfgoedcollecties duurzaam te ontsluiten.

Dit programma is een samenwerking tussen TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) en Erfgoed Brabant.