Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Klooster Tilburg Congregatiemueum
Gevelwand van het moederhuis van de zusters van liefde aan de Oude Dijk, 1910
Ansichtkaart, collectie Regionaal Archief Tilburg
Activiteit 14 oktober, 4 november en 2 december 2021

Tilburgse kloosterwandelingen (VOL)

Op 14 oktober, 4 november en 2 december is er een kloosterwandeling begeleid door kunstenaar Judith Kuijpers. Ze neemt je mee voor een bezoek aan de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk en onderweg laat ze je kennismaken met haar werk voor en met de Zusters van Liefde. 2021 is uitgeroepen tot het Kloosterjaar waarin we verhalen vertellen over het religieuze leven in Noord-Brabant. Het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) ondersteunt het kloosterjaar en staat in het najaar in het teken van het ‘Tilburgse Kloosterleven’. Hierbij wordt samengewerkt met de Zusters van Liefde. In het TijdLab kun je via een kleine expositie kennismaken met hun werk en leven en hier om heen worden diverse programma’s georganiseerd.

Kloosterwandelingen
De kloosterwandelingen bieden je een uniek inkijkje in de congregatie van de Zusters van Liefde en de fascinatie van kunstenaar Judith Kuijpers met ‘het kloosterleven’.

Judith heeft in 2009 in opdracht van de gemeente Tilburg een kunstwerk mogen maken als eerbetoon aan de Zusters van Liefde, 'de Zusters in Staal'. Tijdens de wandeling hoor je over het ontstaan van dit kunstwerk en over drie andere werken die zij heeft ontwikkeld in Tilburg.

Na de kunstwandeling ben je van harte welkom bij de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk in Tilburg. Wij ontvangen je daar in de tuinkamer, waar koffie/thee en wat lekkers klaar staan. Na een korte introductie, neemt zr. Veerle De Belder de helft van de groep mee naar het congregatiemuseum op de eerste etage (lift aanwezig). De andere gasten worden in de tuinkamer meegenomen in de kunst van het iconen schilderen, door zr. Delian de Brouwer, die daar een expert in is. Na ca. 45 minuten wisselen de groepen om.

Wil je alvast meer weten over de congregatie van de Zusters van Liefde of een voorproefje van het museum zien? Neem dan alvast een kijkje bij de Zusters van Liefde.

Programma

· 13.15 uur Ontvangst in het TijdLab met koffie/thee

· 13.30 uur Introductie door Judith Kuijpers. Judith vertelt over haar werk met en voor de Zusters van Liefde

· 14.00 uur Vertrek kunstwandeling langs diverse plekken

· 15.00 uur Ontvangst bij de Zusters van Liefde met een kopje koffie/thee

· 15.15 uur Rondleiding door Congregatiemuseum van de Zusters van Liefde afgewisseld met een programma over de kunst van het iconen schilderen

· 16.30 uur – 17.00 uur Einde programma en terugwandelen op eigen gelegenheid

Praktische informatie

Datum: 14 oktober, 4 november en 2 december (VOLGEBOEKT OP ALLE DATA)

Tijd: 13.15 tot ca. 16.30 uur

Kosten: gratis

Aanmelden per mail onder opgave van datum wandeling en aantal personen via tijdlab@bibliotheekmb.nl

Onlangs organiseerde het TijdLab een driedelige workshop ‘Storytelling’. Deelnemers werden uitgenodigd verhalen te schrijven over hun herinneringen aan Tilburgse kloosters of het kloosterleven. Hun verhalen zijn online te lezen.