Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Stadsdichter Rodgario Dalnoot
Stadsdichter Rodgario Dalnoot tijdens Boeken Rond het Paleis 2021
P2 B proefblaoze
Proefblaoze 15 februari 2020
Wethouder Esmah Lahlah opent expositie Kunstkameraden
Wethouder Esmah Lahlah opent expositie Kunstkameraden
Podcast De Verkiezingen en ik
Podcast De Verkiezingen en ik
Onthulling geveldoek Dankraam Tilburg foto Reg Gruson
Onthulling geveldoek Dankraam Tilburg foto Reg Gruson
Nieuws 16-12-2022

Agenda Palace to Be 2020-2023

Stadsmuseum Tilburg en de gemeente Tilburg 'oefenden' van 2020 tot en met 2023 met een publieksvriendelijke invulling in het Paleis. We riepen Tilburgers op om actief mee te denken om zo met zijn allen meer levendigheid in dit prominente gebouw te brengen. Eind 2023 liep dit af.

Hieronder zie je wat er in die periode gerealiseerd is. Eind 2023 is de aansturing van de activiteiten overgegaan naar de gemeente. Updates over het Paleis vind je nu op CenterofTilburg.

14 november 2023 | netwerkbijeenkomst Inkluis013
Besloten bijeenkomst van Inkluis013. Dit is een Tilburgs netwerk van ondernemers in het sociale en creatieve domein. Het thema is ‘social marketing’.

8 november 2023| Participatiebijeenkomst over toekomst van het Paleis
Kom meepraten over de toekomst van het Huis van de Stad. Meer informatie over deze avond volgt.

1 november 2023 | Nationaal Slavernijmuseum – provinciale participatiebijeenkomst
Bijeenkomst over het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum. De kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt horen deze avond graag wat je verwachtingen en ideeën zijn over het toekomstige museum. Waarvoor ga jij straks naar het museum? Welke verhalen moet het museum vertellen? Wat wil je er zien, leren, ervaren? Hoe moet het eruit zien? Info en aanmelden via deze link.

7-8 oktober 2023 | Fixeer-expositie, Groene Oogstroute en muziek
Een bijzondere activiteitenmix in het Paleis dit weekend. Kom kijken naar de foto-expositie ‘Tilburg Leeft’ van Fixeer. In de Burgemeesterskamer kun je meedenken over hoe stadsnatuur in Tilburg diverser, creatiever en spannender kan (onderdeel van Groene Oogstroute). Er zijn muzikale optredens en er is een terrasje.

8-9 september 2023 | Open Monumentendagen
Bezoek het Paleis tussen 11 en 17uur! Stadsgidserij Tilburg verzorgt rondleidingen. In de Anna Paulownazaal vind je informatie over plannen voor Stadsforum en Paleis. Op de eerste verdieping vertoont multimedia kunstenaar Peter Hofland filmpjes over de transformatie van Tilburg. www.openmonumentendag.nl

8 juli 2023 | Openingsfeest Willemsplein
Het nieuwe plein is af! Samen met de pleingenoten organiseren we deze zaterdag een bruisend feest onder de prachtige bomen. En natuurlijk is het Paleis open. Het uitgebreide programma is medio juni te vinden op www.stadsforum.nl.

31 mei 2023 | Binnenstadfestival
Een bijeenkomst in het Stadhuis én het Paleis waarin u wordt bijgepraat over alle ontwikkelingen in de binnenstad van Tilburg. Exacte inlooptijden volgen nog.

25 mei 2023 | Cultuurroute013
Cultureel-dansend-kunstmakend-organiserend-Tilburg opent haar deuren tijdens de Cultuurroute013 van Stad van Makers en Ticket to Tilburg. Het Paleis doet mee: vanaf 17u verwelkomt soulzangeres Julie Benoit bezoekers vanaf het balkon. Binnen zijn er rondleidingen door stadsgids Gerard Otten. Check voor actuele informatie en tijden

20 april 2023 | TEDxTilburg
Onder het thema The Future of Social herintroduceert TEDxTilburg de wereldwijd bekend Inspiratiesessies in haar eigen stad. De kick-off vindt plaats in het Paleis.

26 maart 2023 | Tweedehands het Festival: trouwjurkensale & expositie vintage trouwfoto’s
Het Paleis is van oudsher dé plek waar je kunt trouwen. In veel Tilburgse huizen hangt een foto met een kersvers bruidspaar op de iconische marmeren trap. Ook in Regionaal Archief Tilburg zijn afbeeldingen te vinden die een mooi beeld vormen van de trouwtraditie in onze stad. Tijdens de Trouwjurkensale is een kleine selectie van deze ‘vintage’ foto’s zien in het Paleis, inclusief het bijbehorende verhaal. Heeft u zelf een bijzondere trouwfoto uit het Paleis? Kom langs en vertel ons uw verhaal! Tijd: van 12 uur tot 17 uur. Lees meer over het Tweedehandsfestival

21 maart 2022 | Happy Bachdag
Dinsdag 21 maart vieren we de verjaardag, of eigenlijk de geboorte, van Johann Sebastian Bach. De muziek van Bach kenmerkt zich door herkenning en troost. Ook al heb je zijn muziek nog nooit gehoord, het voelt meteen vertrouwd en dichtbij. Tijdens de Happy Bachdag zullen verschillende musici op diverse plekken in de stad muziek van Bach ten gehore brengen. Het Paleis verzorgt een aftrap met wakkere blaasmuziek vanaf het balkon tussen 8.00 en 9.00 uur.

24 december 2022 |Wintervuur
Wintervuur is een tweejaarlijkse activiteit op Kerstavond. Het Wereldpodium Tilburg organiseert een gevarieerde en sfeervolle avond, niet per se religieus of in ‘traditionele’ kerstsfeer, maar een programma met gesprekken, interviews, muziek, workshops, theater, enzovoort, rond een bepaald thema. Dit jaar is dat Imagine, naar de songtekst van John Lennon.

22 december 2022 | bijeenkomst Zelfbeschikking & Afhankelijk Verblijfsrecht
Welke rol speelt verblijfsrechtelijke afhankelijkheid in het leven van vrouwen, in hun participatieproces en hun recht op zelfbeschikking? Feniks (hét Tilburgse emancipatie expertise centrum) organiseert een informatiebijeenkomst over dit thema, samen met een aantal landelijke partners.

29 november 2022 | bijeenkomst Nederlandse Vereniging van Citymarketeers
In de oude raadzaal gaat dit netwerk van citymarketeers met elkaar in gesprek over het thema ‘Stad in transitie’.

9 november 2022 | herdenking Kristallnacht
De Liberaal Joodse Gemeente Brabant (LJG), Comité 30 juni/1juli en AntiRacismeGroep Tilburg (ARG) organiseren de jaarlijkse Kristallnachtherdenking. Marlien Groeneveld van de LJG vertelt het indringende verhaal van deze nacht aan de hand van een kinderboek: Benno and the Night of Broken Glass.

6-8 oktober 2022 | Fotoexpositie ‘Tilburg in al zijn diversiteit’
Fixeer-Tbg is een centrum voor fotografie waar fotografen, beeldmakers en verhalenvertellers elkaar kunnen vinden. De resultaten van hun jaarlijkse fotowedstrijd exposeren we op 6, 7 en 8 oktober in het Paleis. Lees meer

1 oktober 2022 | Feestweekend Stadsgidserij
Het Paleis geeft op zaterdag 1 oktober de ruimte aan de jubilerende Stadsgidserij. Meer informatie lees je op de website van de Stadsgidserij

28 september 2022 | Nacht van de Stad
Tijdens de Nacht van de Stad tovert theatermaker Boy Jonkergouw het Paleis om tot een podium voor talent en verhalen uit de stad. Bezoek een voorstelling met koning Willem II in de hoofdrol. Luister naar Medine Oguz (16 jaar) die haar zelf gecomponeerde muziek speelt onder begeleiding van cellist Jostijn Ligtvoet. Dragqueen Cybersissy verschijnt in een wel heel bijzonder hoekje van het Paleis. Verder vertellen gidsen je over de geschiedenis van dit iconische gebouw én gaan we met u in gesprek over de toekomst van het pand. Meer informatie over de Nacht van de Stad of bekijk het filmpje van één van de optredens.

10 september 2022 | Uitreiking Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis
De tweejaarlijkse Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis wordt voor de vierde keer uitgereikt. Drie genomineerden horen in het Paleis wie de winnaar wordt.

31 augustus 2022 | Paleispicknick (besloten)

15 juni 2022 | Filmavond For Our Community – Keti Koti
In het kader van de Keti Koti maand (juni 2022), organiseert For Our Community een filmavond op woensdag 15 juni. We zullen kijken naar de film "Queen & Slim". Deze film portretteert een Afro-Amerikaans duo dat geen andere keuze had dan op de vlucht te slaan na een fatale confrontatie met een politieagent. For Our Community is een collectief van jonge, creatieve mensen die strijden voor rechtvaardigheid en zorg voor onze lokale gemeenschap in Tilburg.

5 juni 2022 | Paleis HuisRaad (tijdens MeiMarkt)
Theatercollectief EELT organiseert in samenwerking theatermaker Boy Jonkergouw een bijzonder evenement. Op zondagochtend tussen 10u en 13u zingt Anna Paulowna u toe vanaf het balkon (kant Katterug). Zij nodigt u daarna uit om in het Paleis op audiëntie te komen bij koning Willem II. Hij wil met u een hartig woordje wisselen over de Tilburgse democratie...

Aanmelden voor één van de 6 mini-optredens kan bij het Palace To Be kraampje rechtsonder het balkon. Let op: vanwege de verbouwing aan het Willemsplein is toegang tot het binnengedeelte van dit programma slechts mogelijk via een trap.

31 mei 2022 | Informatiedag Binnenstad
Er gebeurt veel in de binnenstad. Daarom organiseert de gemeente Tilburg een dag over de binnenstad voor bewoners, bezoekers, ondernemers en eigenaren: alle ontwikkelingen op een rij. Het Paleis is onderdeel van dit grotere geheel

Mei 2022 | release videoclip ENMA
Rockband ENMA maakte voor hun eerste videoclip opnames in het Paleis. De clip kwam in mei 2022 online. De single 'Enigma' komt op hun album te staan dat in de herfst van 2022 uitkomt.

22 mei 2022 | De Nieuwe Vincent
De Nieuwe Vincent is een talentenprogramma voor kinderen van 10 t/m 14 jaar met een passie voor tekenen.

25-29 april 2022 | Onderwijsweek Fontys Hogeschool van de Kunsten
Tijdens deze week ontmoeten propedeusestudenten van alle disciplines elkaar. Van circus tot dans, van muziek tot design. Samen werken zij iedere dag een nieuwe creatieve opdracht

maart t/m juni 2022 | Museumschatjes
In vier maanden tijd komen circa twintig schoolklassen naar het Paleis voor tekenlessen van Vincents Tekenlokaal. Dit is in het kader van Museumschatjes. Ruim 400 leerlingen maken hiermee een bezoek aan het Paleis.

15 maart 2022 | Netwerkbijeenkomst INKLUIS

7 maart 2022 | Bouwvakkerslunch
De bouwvakkers voor de aanleg van het Stadsforum komen lunchen in het Paleis.

5 & 6 maart 2022 | Pop-up Paleis kleine grote kunst
Acht kunstenaars tonen kleine grote kunst in verschillende ruimtes van het Paleis en op het Willemsplein. Het initiatief van Riëtte Sommerdijk, Chris Oomes en Madelon de Graauw heet Pop-up Paleis en is te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur. In een kleine shop is werk van de kunstenaars te koop.

1 maart 2022 | Training Inkluis013
Dit is een club van sociaal ondernemers. Zij komen bij elkaar om kennis te delen, samen te werken aan projecten en zichzelf verder te ontwikkelen (Inkluis013 is een initiatief van Tussenheid013, Starters4communities en Impekt).

23 februari 2022 | Bijeenkomst Jongerenmanifest (Tussenheid013 / ROC Tilburg)

20 februari 2022 | Opname videoclip Tilburgse metalband ENMA

8 februari 2022 | Symposium ForwArt ‘Jongeren en Talent’ (online)

31 januari, 7-14-21 februari 2022 | Opname podcast Filterkoffie
In deze podcast bieden Tyrone Tjon-a-loi (T*Agency) en Amber Dijs (Krakers Tilburg) hulp bij keuzestress. Samen met jonge experts duiken ze in de verkiezingsprogramma’s van alle Tilburgse partijen. Gewoon, zodat jij dat zelf niet meer hoeft te doen. Elke podcast filteren ze in een ander thema: van werk tot wonen en van evenementen tot veiligheid. Zodat jij met een gerust hart kunt gaan stemmen! Te beluisteren via www.deverkiezingenenik.nl en de Instagram van T*Agency en Krakers Tilburg.

24 december 2021 | Kerstroute lopen
De Kerstroute van Parochie de Goede Herder kun je op vrijdag 24 december lopen. De route loopt dwars door de binnenstad van Tilburg, waar je verschillende momenten uit het Kerstverhaal écht meemaakt. De start is vanaf 15.00 uur bij het Paleis en duurt tot 16.45 uur. De route haal je van 5 t/m 19 december op tussen 12.15-13.00 uur bij de Heikese kerk (Stadhuisstraat 6).

1 december 2021 | Flow veiling voor het goede doel
Op woensdag 1 december organiseerde studentenvereniging Flow de jaarlijkse Veiling voor het goede doel. Het goede doel is dit keer Stichting Leergeld Tilburg. Deze stichting zich in om ervoor te zorgen dat elk kind schoolspullen kan kopen, een hobby zoals dansen of scouting kan beoefenen en een kinderfeestje kan geven. Een van de geveilde items is aangeboden door Palace To Be: een romantische Picknick in het Paleis (i.s.m. Grand Café Puur).


6 en 7 november 2021 | Open Stadhuis Tilburg
Na drie jaar renoveren was er op zaterdag 6 november Open Stadhuis Tilburg voor het grote publiek. Zondag 7 november waren de (oud-)ambtenaren uitgenodigd. In het Paleis was een uitgebreid programma te bezoeken. Uit uitgelezen kans van Palace to Be om zich te presenteren!

9, 10, 16 en 17 oktober 2021 | Fixeer-Tbg foto-expositie
Fixeer-Tbg is hét centrum voor fotografie in Tilburg en organisator van een fotowedstrijd, waarin het beeld en de connectie met Tilburg centraal staat. Twee weekenden achter elkaar zijn de inzendingen te zien in het Paleis. Op 9 oktober worden drie winnaars bekend gemaakt.

14 september 2021 | Geloofscafé
Gezelligheid met ruimte voor geloofsverdieping. Op een laagdrempelige manier wordt een thema besproken dat te maken heeft met de rijke Tilburgse katholieke cultuur en historie.

3 september en 8 oktober 2021 | Kraak het Paleis
Fontys Master of Architecture organiseert een onderwijsproject voor masterstudenten, waarbij onder andere gediscussieerd wordt over de toekomst van het Tilburgse Paleis. Het zijn besloten bijeenkomsten.

29 augustus 2021 | Boeken Rond Het Paleis
Er was een zeer uitgebreid programma. Op de trappen van het Paleis traden diverse dichters traden op en voor kinderen was er poppentheater in de hal van het Paleis.

14-15 augustus 2021 | Kaapstad Tilburg
Unlocked
verbindt jongeren in Antwerpen, Manchester en Tilburg, die 24 uur non-stop aan performances werken. Elke groep kaapt een bijzondere locatie en gaat aan de slag in samenwerking met een artistiek coach. Op zondag 15 augustus werkte de groep met publiek vanuit het Paleis als onderdeel van Kaapstad Tilburg. Bekijk de video op Instagram.

3 augustus 2021 | Geloofscafé
Gezelligheid met ruimte voor geloofsverdieping. Op een laagdrempelige manier wordt een thema besproken dat te maken heeft met de rijke Tilburgse katholieke cultuur en historie. Deze keer: de Heikese Kerk.

10 juni 2021 | Samenportret
Samenportret 2021 wordt verzorgd door 15 enthousiaste studenten van de Academie voor Muziekeducatie in Tilburg. Op vrijdag 21 mei zijn er de hele dag opnames in het Paleis, waar beelden voor bij het concert opgenomen worden. Denk aan alle presentatiepraatjes en interviews die het eindproduct een extra boost zullen geven. De optredens zelf worden opgenomen in het Factorium. Uiteindelijk wordt het eindproduct gestreamd op donderdag 10 juni om 19:30. Graag tot dan!

8-11 maart 2021 | Making Space - Besloten bijeenkomst
Fontys Dance Academy, Dans Brabant, THE Hundred Hands en Vloeistof organiseren bijeenkomsten met studenten en makers. De openbare ruimte is het afgelopen jaar drastisch veranderd. Door gesprekken, dialoog en beweging in kleine groepen wordt onderzocht hoe hiernaar gekeken wordt.

27 februari 2021 | onthulling geveldoek Dankraam Tilburg
Burgemeester Weterings onthult het speciaal ontworpen geveldoek (samen met kunstenaar Riëtte Sommerdijk en het team van Dankraam Tilburg). Dit doek is gebaseerd op de 170 inzendingen op www.dankraamtilburg.nl en zal tot en met zondag 21 maart te zien zijn op de voorkant van ons Paleis aan het Willemsplein. De onthulling is vanwege corona alleen voor genodigden. EELT Theatercollectief verzorgt een livestream.

Januari 2021 | Filmopnames ‘Het Vierde Geschenk’
'Het Vierde Geschenk: The Movie’ is een korte speelfilm van een halfuur. In het Paleis werden hiervoor opnames gemaakt. ‘The Movie’ vertelt een puur Tilburgs verhaal. Het Vierde Geschenk is een unieke vorm van solidariteit. Kinderen stellen speelgoed ter beschikking aan leeftijdgenootjes die in armoede leven. Dat zijn er circa 7.000 in Tilburg. Meer informatie op hetvierdegeschenk.nl

Verzet naar 2021 | Uit met Spruit
Het Paleis is één van de locaties van het jaarlijkse Spruit kinderfestival Uit met Spruit. Een vrolijke mix van muzikanten, theatermakers, voetballende theatermakers en een goochelaar. Op gepaste afstand, coronaproof maar toch dichtbij. Meer informatie

November 2020 | Filmopnames ‘Sint en het Gouden Pakje’
In het kasteel van Sinterklaas zijn de Pieten druk bezig met het inpakken van alle cadeautjes. Hoofdpiet vindt dat Sinterklaas ook een mooi cadeau verdient heeft, maar of dat wel helemaal goed gaat komen is nog de vraag. En wat heeft die gemene boef voor plannen……… kijk snel hier om te zien hier dit afloopt.

18 oktober & 18 november 2020 | Achttien en aan de bak
Als je 18 wordt, verandert er veel. Vanaf dat moment mag je bijvoorbeeld gaan stemmen.
Wat betekent het om zo’n echte (Til)burger te worden? Hoe bijzonder zou het zijn als je hierover in gesprek gaat met anderen die in dezelfde maand deze mijlpaal bereiken? Met leeftijdsgenoten uit andere bubbels die je in het dagelijks leven nauwelijks spreekt. Leerlingen van ROC School voor Welzijn organiseren een serieus feestje in het Paleis. Meer informatie via wvheugten@roctilburg.nl.

8 oktober, 19 november en 29 december 2020 van 19.15u tot 22u | Geloofscafé
Gezelligheid met ruimte voor geloofsverdieping. Niets moet, alles kan. De paleisburen van de Heikese kerk organiseren drie keer het zogenaamde Geloofscafé. Op een laagdrempelige manier wordt een thema besproken dat te maken heeft met de rijke Tilburgse katholieke cultuur en historie.

1 juli 2020 | Keti Koti viering
Bijeenkomst in de Oranjezaal ter gelegenheid van de Herdenkingsceremonie voor de afschaffing van de slavernij.

1 juli 2020 | Expertmeeting Visie-vorming Paleis
Wat kun je met het Paleis? Hoe kun je met co-creatie een goede bestemming ontwikkelen? In de Oranjezaal kwamen experts, mensen uit de initiatiefgroep, wethouders en andere geïnteresseerden samen. Raadsleden keken online mee en stelden hun vragen. Bekijk de bijeenkomst terug.

25 juni 2020 | Erfgoedbijeenkomst
Dertig partners uit het erfgoed-veld van de gemeente Tilburg kwamen bij elkaar om laatste activiteiten te bespreken en om na te denken over de toekomst van het Paleis.

Vanaf voorjaar 2020 | Dankraam Tilburg
De coronacrisis leert ons hoe ongekend veerkrachtig de Tilburgse samenleving kan zijn. Het prachtige glas-in-lood raam bovenaan deze pagina hangt in de Anna Paulownazaal in het Paleis en verwijst naar de overwinning op de ‘pokkendraak’ van 1951 in Tilburg. Al snel ontstond het Dankraam Tilburg, samen met de inwoners van de stad. Dat geeft ons vertrouwen dat we samen ook het coronamonster zullen verslaan!

11 maart 2020| training in Deep Democracy door het House of Deep Democracy.
Bedoeld voor deelnemers van de Denktank Diversiteit en leerlingen van ROC Tilburg van het BOOTS project.

15 februari 2020 | Proefblaoze 2020 in de Tilburgse Binnenstad én in het Paleis
Spelen in een carnavalsorkest of -band is een topsport. Om alvast warm te draaien voor carnaval werd het Proefblaoze 2020 georganiseerd (zie video hieronder). Blaaskapellen, orkesten, muziekbands en verenigingen spelen zowel zichzelf als het Tilburgse publiek warm. Hét ultieme opwarmevenement om alvast in de carnavalssfeer te komen.