Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

406405 Harmonie Scherpenheuvel
Nieuws 25-10-2018

Collectie Caribisch Erfgoed / Fraters van Tilburg weer online

Een deel van de collectie Caribisch Erfgoed van de Fraters van Tilburg is digitaal ontsloten via de website van Stadsmuseum Tilburg. Voorheen was de collectie te vinden via de website van Regionaal Archief Tilburg. Stadsmuseum Tilburg heeft echter het beheer van de digitale collectie op zich genomen en ontsluit deze nu.

De Fraters van Tilburg werkten jarenlang in de Cariben waarbij er talloze foto's werden gemaakt in o.a. Curaçao, Bonaire, Suriname, Aruba, Trinidad, Frans- en Brits-Guyana. Deze foto's bevonden zich tot enkele jaren geleden in het archief van het Generalaat van de Fraters. Omdat er in 2011 subsidie beschikbaar was voor het ontsluiten van collecties nam Stadsmuseum Tilburg het initiatief om een deel openbaar te maken. Het leidde tot een digitaliseringsoperatie van meer dan 10.000 foto's. Hoewel het een niet te veronachtzamen aantal is, is de getoonde collectie 'Caribisch Erfgoed' niet volledig. In het archief van de Fraters van Tilburg bevinden zich in totaal ca. 30.000 analoge foto's.

Wat eveneens onvolledig is, zijn de titels en beschrijvingen van de foto's. Met het invoeren van de gedigitaliseerde objecten is er gekeken naar de opschriften op de voor- en achterkant. Vaak zijn het aanduidingen die slechts enkele gegevens bevatten, zoals 'Willemstad II, Pietermaai. Openluchtlof. Preek van mgr. Op speelplaats Albertuscollege', met als datering 10-1941; 'Scherpenheuvel. Goud fr. Fidelius, zilver fr. Maximus. Celebrant mgr. Ellis' of 'Vlak voor de ingang van de grot van Hato. Fr. Theodorus Laureijssen, fr. Hadrianus Doorakkers, fr. Gerardus Maj. Spijkers, fr. Ildephonsus Olders, fr. Realino Janssen.'

Voor aanvullingen houdt Stadsmuseum Tilburg zich dan ook van harte aanbevolen. Mochten er herkenbare personen of gelegenheden zijn, dan horen we die graag. Die aanvulling van informatie en het delen van kennis is niet mogelijk wanneer collecties in dozen in archieven zijn opgeslagen. Door ontsluiting via de website kunnen nu mensen wereldwijd hiervan kennis nemen.


NB.: door een storing zijn de kleine afbeeldingen wel te zien, maar niet de grotere nadat er op geklikt is. De informatie staat eronder. Mocht u aanvullingen hebben, noteer dan het fotonummer en stuur een mail naar Stadsmuseum Tilburg.