Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

2020 12 11 Hanny Hutten foto Hanny
Nieuws 17-12-2020

Plaatjes ruilen voor ‘Trots op Tilburg?’ Vraag het Hanny!

‘Vroeger spaarden we voetbalplaatjes. Nu staat er een opa aan de deur die wil ruilen.’

- Hanny Hutten

Van alle berichten op de Facebookpagina Trots op Tilburg komt die van Hanny Hutten wel het meest voorbij. Verzamelaars weten haar te vinden bij het completeren van hun plaatjesboek Trots op Tilburg - Verzamelalbum van de stad. Hanny is waarschijnlijk de recordhouder van alle plaatjesverzamelaars.

‘Ik ben op zoek naar nummers 45, 236 en 312. Wie kan mij helpen?’ vraagt iemand op Facebook. ‘Stuur maar een pb, ik heb er genoeg’, antwoordt Hanny. Even later: ‘Hanny, kun je nog plaatjes gebruiken? Ik heb dubbele’.

Hanny heeft het er maar druk mee. Zelf heeft ze het verzamelalbum nog maar nauwelijks kunnen bekijken. Maar als je een fotonummer noemt, kent ze in de meeste gevallen het bijbehorende plaatje. Ze heeft dan ook zowat een dagtaak aan het innemen, sorteren en weggeven van de duizenden plaatjes.

Tweemaal per dag is er een afhaalmoment bij haar woning in de Heijhoef (Reeshof). Mensen bellen bij haar aan, leveren hun overtollige plaatjes af en nemen nieuwe plaatjes in ontvangst. Hanny: “Vroeger spaarden we samen met de kinderen voetbalplaatjes. Nu staat er een opa aan de deur met de vraag of ik met hem wil ruilen. Dat is toch grappig? Zelfs Joep Vogels, notabene de fotograaf van het boek, stond bij mij aan de deur om zijn album vol te krijgen.”

Hanny heeft er duidelijk lol in. Het begon met een boek voor haar man. “Hij had op dat moment geen hobby, dus plaatjes plakken was een mooie dagbesteding. Vervolgens begon ik te verzamelen voor anderen, zodat ook zij hun boek konden volplakken. Eerst deed ik dat via vrienden en kennissen. Daarna meldde ik mij aan op de Facebookgroep ‘Trots op Tilburg’. Toen werd de olievlek nog veel groter.”

Hanny completeerde al zesendertig complete boeken, voor Tilburgers en mensen van daarbuiten. “Mijn man assisteert met sorteren, maar inplakken moeten de mensen zelf doen”, lacht ze. Laatst ging er een complete set plaatjes naar Dronten. “Die man verzamelt dergelijke plakboeken uit heel Nederland. Hij had er al negentig compleet!”

Kippenvel

“Het is echt een heel mooi boek”, zegt Hanny. “Heel veel mensen worden hier blij van, vooral ouderen. Als ik van een overbuurvrouw hoor hoe fanatiek haar demente man aan het sparen is, daar krijg ik gewoon kippenvel van. En laatst zag ik hoe druk het was bij de PLUS in de Heijhoef tijdens een uitzoekmiddag. Stonden al die mensen daar in de kou hun ontbrekende plaatjes uit te zoeken. Best zielig vond ik dat. Wat ook mooi is: “Mensen kunnen door dit boek hun verhaal kwijt. Ik heb al zóveel verhalen bij mij aan de voordeur gehoord.”

Haar actie levert Hanny ook veel bedankjes op, hoewel ze het daar niet voor doet: “Blijkbaar worden er plaatjes via Marktplaats verkocht voor tien cent. Dat vind ik schandalig. Zelf ben ik vooral blij met de sociale contacten. Mensen zijn ontzettend aardig, mijn huis staat vol met presentjes. Ik kan de komende maanden zoveel chocolade eten als ik wil, haha.”Door: Theo van Etten

‘Mensen kunnen door dit boek hun verhaal kwijt’

- Hanny Hutten