Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Trots liggend beeld
Nieuws 18-09-2020

De ontwikkeling van de stad in het plaatjesboek van de PLUS

Drie PLUS supermarkten in Tilburg lanceren op 29 september het Tilburgse Plaatjesboek ‘Trots op Tilburg – Verzamelalbum van onze stad’. Bij de PLUS doe je vanaf dan niet alleen je boodschappen, maar spaar je ook voor plaatjes in het album over de geschiedenis van Tilburg. Van de vroegste geschiedenis tot gebeurtenissen in 2020. De deelnemende supermarkten zijn PLUS Peek Heyhoef, PLUS IJsselstein en PLUS De Rooi Pannen.

Het idee van PLUS om mee te werken aan een plaatjesboek komt voort uit het belang dat gehecht wordt aan lokaal ondernemerschap en de wens deel uit te maken van de lokale samenleving. Het boek is een verzameling verhalen en afbeeldingen over de geschiedenis van onze stad. Met beelden van mensen, locaties, tradities, feesten en alles wat Tilburg heeft gemaakt tot de stad die het vandaag is. Dit plaatjesboek neemt je in vogelvlucht mee door de geschiedenis van Tilburg met onderwerpen als de oude herdgangen, de textielindustrie, sport en kunst. Maar ook komen zaken voorbij als identiteit en het maawen over alles wat we schôon en lillek vinden.

Het album kwam tot stand dankzij de unieke samenwerking tussen de drie PLUS supermarkten met Heemkundekring Tilborch en Stadsmuseum Tilburg. Regionaal Archief Tilburg stelde historische afbeeldingen ter beschikking en fotograaf Joep Vogels maakte talrijke hedendaagse beelden voor het boek. Bureau Lokaal & Helder begeleidde het proces. Ook de reacties van Tilburgers die via Facebook reageerden en zo meedachten over de inhoud, maken dit album tot een kijk- en leesboek dat het bewaren waard is.

Om het boek volledig te krijgen zijn onder andere dertien (toeval?) plaatjes nodig van de skyline van Tilburg van vroeger jaren en van nu. De makers denken dat zeer binnenkort de skyline alweer veranderd zal zijn, vanwege de enorme bouwwoede in bijvoorbeeld de Spoorzone. Dat geeft al aan dat de stad in ontwikkeling is. Daarbij is de trots gegroeid, en zijn vroegere nadelen omgevormd tot voordelen: desolate gebieden als de Piushaven en de Spoorzone zijn nu de meest gewilde plekken om te wonen. Ook dat is terug te vinden in het verzamelalbum van onze stad. Hoewel het zich richt op de geschiedenis, trekt het een hele sterke link naar het Tilburg van nu.

Het plaatjesboek is verkrijgbaar bij PLUS Peek Heyhoef, PLUS IJsselstein en PLUS De Rooi Pannen. Bij elke €10,- aan boodschappen ontvangt je als consument een setje historische plaatjes. Ook kun je tijdens deze actie sparen voor unieke historische mokken van Tilburg. De actie loopt van 27 september 2020 tot 21 november 2020.

Ook komen zaken voorbij als identiteit en het maawen over alles wat we schôon en lillek vinden

- Stadsmuseum Tilburg en Heemkundekring Tilborch

De credits voor het vele beeldmateriaal in dit boek en op de stickers, is in een afzonderlijke lijst terug te vinden.