Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Peerke donders boekje 2020
Educatief boekje Tilburgerschap
2020 07 14 Overhandiging boekje Marcelle Hendrickx
Overhandiging boekje Erfgoedmakers aan wethouder Hendrickx
1949 Puk en Muk en Schobbejak 02
Puk en Muk en Schobbejak
Web SMT00786 Prins WII
Een prent van Prins Willem II
Demonstratie 21
Demonstratiebord van Black Lives Matter
IMG 9407
Trots op Tilburg, Verzamelalbum van de stad
Dennis en Joris
Radiomakers Dennis en Joris van 'Middenrif'
Zeedauw
Rozemarijn Oudejans van Studio Zeedauw
20200910 Overdracht tijdcapsule Cleijn Hasselt aan Stadsmuseum Tilburg 5 LR
Overdracht tijdcapsule Cleijn Hasselt
Vaandel 01 1
Vaandel van het Bakkersgilde St Honoré
Nieuws 23-12-2020

Het Jaaroverzicht van 2020 voor Stadsmuseum Tilburg

De ontwikkelingen in 2020 had op iedereen grote invloed, uiteraard ook op Stadsmuseum Tilburg. Ondanks dat kijken we terug op een zeer actief jaar, waarin heel veel gerealiseerd is. We publiceerden samen met anderen maar liefst drie publicaties, maakten tentoonstellingen en brachten leven in de brouwerij in het Paleis. We blikken even terug, om daarna de blik weer vooruit te zetten naar het nieuwe jaar. 

In het vroege voorjaar van 2020 organiseerden we met de Bibliotheek Lochal een expo met radio-uitzendingen vanuit het TijdLab. ‘Middenrif- Een greep uit de Tilburgse muziekgeschiedenis van 1930-2020' met radiomakers Dennis Bernaerts en Joris van Laak. De radio-uitzendingen waren live te beluisteren op Omroep Tilburg én in het TijdLab. 

‘Royaal aanklooien,’ zo luidde het devies om het witte paleis in de binnenstad ‘terug te geven’ aan de Tilburgers. In 2020 begonnen we met Palace to Be, een uitnodiging aan de stad om het paleis te gebruiken. Dat de corona-uitbraak het paleis actueel zou maken, bleek door de aanwezigheid van een glas-in-loodraam dat herinnerde aan de pokkenepidemie van 1955. Stadsmuseum Tilburg was partner in het project Dankraam Tilburg waarvoor een groot aantal Tilburgers een actieve bijdrage leverde.  

Corona zorgde voor actueel erfgoed. In het TijdLab onderzochten we de invloed van de pandemie op het Tilburgse erfgoed. Zo verwierf Stadsmuseum Tilburg een aantal mondkapjes die de identiteit van Tilburg onderstreepten. Inwoners van de stad maakten mondkapjes met daarop koning Willem II en de tekst ‘Adem iets minder vrij, maar nog steeds gelukkig!’. Ook was er aandacht voor het Coronabeeldwoordenboek van Hoi-Shan Mak, dat is ontstaan vanuit de quarantaine. 
Voor het Geheugen van Tilburg verzamelden we coronaverhalen, verteld door mensen in de stad. 

We organiseerden samen met de Heemkundekring Tilburg de TilburgKlas, een serie lessen over de geschiedenis van Tilburg. Van de prehistorie tot de moderne tijd.  Deze kon gelukkig doorgaan tot aan de laatste les.

Van Basisschool De Cleijn Hasselt namen we een kist in ontvangst met verhalen, tekeningen en kleine objecten van leerlingen. Zij verwoorden daarin hun ervaringen in de coronatijd. Over 25 jaar komen deze leerlingen bij het Stadsmuseum deze kist weer openen. 

We ontwikkelden een nieuw educatief programma rondom het standbeeld van Peerke Donders: Tilburgerschap. De stichtingen Comité 30 juni – 1 juli, Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg en Petrus Donders Tilburg en de gemeente Tilburg waren betrokken bij de ontwikkeling van het boekje. We merken dat er vraag is naar educatie over burgerschap. In 2021 verwachten we dit op veel basisscholen te gaan gebruiken. 

Educatief medewerker Sandra Van Dam ontwikkelde samen boekhandel Gianotten Mutsaers  een speurtocht door de binnenstad voor de Kinderboekenweek. In de zomer haalden we de Verhalentafel van het Spoor naar het TijdLab.  De verhalen die daarin door oud-medewerkers worden verteld over de voormalige NS-werkplaats, trekken de aandacht. De Verhalentafel is een perfecte toevoeging aan de LocHal en we zijn dan ook heel blij dat we hem hier nog een langere tijd kunnen laten staan.

Al vier jaar werken we mee aan het Fonds Erfgoed Tilburg, waarmee projecten in de stad gefinancierd kunnen worden. Uit de vele projecten selecteerden we er 50 die in het boekje Erfgoedmakers gepresenteerd werden. Voor de groep van Erfgoedpartners werden drie  bijeenkomsten georganiseerd, langs de fietstocht van het Bels Lijntje, naar de muurschilderingen in de Hasselt en een online bijeenkomst. 

Als aanwinsten noemen we het vaandel van het Bakkersgilde, coronamondkapjes en de Verhalentafel van het Spoor. Petra Robben was te horen tijdens lezingen voor het Erfgoedcollege over Peerke Donders en bij de presentatie van het boek van Kluun in de LocHal. 

Door digitalisering werden nieuwe collectiestukken via de website beschikbaar: de borden van Black Lives Matter, de collectie van het Knollenvretersgat, prenten van Willem II, Puk en Muk en de wandplaten geïllustreerd door Toos Koedam. 

In het najaar ontstond er een ware verzamelwoede onder veel Tilburgers. Reden was het plaatjesboek 'Trots op Tilburg - verzamelalbum van onze stad'. In samenwerking met drie PLUS supermarkten, Heemkundekring Tilburg en Lokaal en Helder maakten we een historisch album. De stickers konden gespaard worden bij de boodschappen. Op Facebook ontstond een ruilgroep, waar lange lijsten ontbrekende nummers met elkaar vergeleken worden. Gelukkig kon Hanny veel spaarders uit de brand helpen.

De laatste activiteit van 2020 is de start op 2 december van het online project Tilburg drukt zich uit, georganiseerd samen met de Bibliotheek LocaHal en vormgeefster Rozemarijn Oudejans van Studio Zeedauw. Dit loopt nog door in 2021 met een online expositie, een workshop Slow Tweeting, leestips en de oproep om te delen waar jij je druk om maakt.

Als laatste wensen we iedereen een mooi 2021, een jaar waarin we kunnen uitkijken naar ontmoetingen, waarin we 2D verruilen voor 3D en digitaal voor analoog. Wij kijken er naar uit!