Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Jochem otten
Jochem Otten - Foto Josefina Eikenaar
Nieuws 07-02-2023

Jochem Otten wordt nieuwe directeur Stichting Mommerskwartier

Jochem Otten start op 1 april 2023 als directeur-bestuurder van Stichting Mommerskwartier, waar behalve Stadsmuseum Tilburg ook Regionaal Archief Tilburg en TextielMuseum onder vallen.

Hij volgt hiermee Errol van de Werdt op die met pensioen gaat. Otten: “Het Mommerskwartier ademt historie, toont actueel werk, maar levert ook een actieve bijdrage aan de toekomst. Ik kijk ernaar uit om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden.”

Otten (1972) heeft ruime ervaring met het verbouwen van erfgoed, organisatieveranderingen en in de directievoering van culturele instellingen. Sinds september 2015 is hij in Helmond directeur van theater Het Speelhuis en De Cacaofabriek, waarin een expositieruimte voor beeldende kunst, drie filmzalen voor arthouse films, een poppodium, brasserie en tien creatieve bedrijven zijn gevestigd. In de afgelopen 7,5 jaar is onder zijn leiding De Cacaofabriek als organisatie stevig neergezet, Het Speelhuis grootscheeps verbouwd en de fusie van beide instellingen voorbereid. Deze wordt in juli 2023 bekrachtigd. Na deze missies is hij klaar voor een volgende stap die weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

Eerder was Otten Hoofd Onderwijs op Design Academy Eindhoven. Vanuit die rol heeft hij het TextielMuseum al van dichtbij leren kennen. “We hebben in die tijd een samenwerkingsverband gecreëerd, waardoor studenten in het Textiellab op topniveau hun ideeën konden uitwerken. Het is mooi om te zien dat diezelfde studenten inmiddels de bekende ontwerpers van Nederland zijn. In de afgelopen twintig jaar heeft Tilburg enorme stappen gemaakt in de ontwikkeling van haar stedelijke identiteit. Cultuur speelt een steeds belangrijker rol en dat zorgt ervoor dat Tilburg zich meer en meer als dé inspirerende stad van Brabant manifesteert. Ik vind het geweldig dat ik vanuit deze nieuwe functie een bepalende rol mag vervullen in de vervolgstappen van de stedelijke ontwikkeling van Tilburg.”

Wim Bens, voorzitter Raad van Toezicht Stichting Mommerskwartier is blij met de benoeming van Otten. “De Raad is Errol zeer erkentelijk voor zijn inzet de afgelopen jaren, hij heeft de organisatie gebracht tot waar deze nu staat. We zijn ervan overtuigd dat we in Jochem een geschikte opvolger hebben gevonden. Jochem is een ervaren cultureel bestuurder die de bijzondere strategie, die Errol heeft ingezet richting een vernieuwd TextielMuseum, verder kan uitbouwen en tot realisatie kan brengen. Wij kijken uit naar de komst van Jochem en wensen hem veel succes.”