Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

NS 008 klein
NS object
NS 062 b klein
NS 126 klein
NS object
NS 070 klein
NS 082 klein
Nieuws 02-12-2021

Kijk je mee naar de NS-objecten?

Arbeidsomstandigheden, gelegenheden, gereedschappen en de geschiedenis van de NS-Hoofdwerkplaats kwamen aan bod tijdens de NS-Collectiedagen op 6 en 9 oktober. Er waren dertig personen die reageerden op de oproep van (oud-)NS-medewerkers en van Stadsmuseum Tilburg om het erfgoed van de NS-Hoofdwerkplaats in kaart te brengen. Gezamenlijk namen zij ruim 160 objecten mee. Daardoor waren we erg verrast!

In de maand november heeft de werkgroep de objecten ingedeeld in categorieën, zoals jubileumgeschenken, gereedschap of arbeidsomstandigheden. Bij ieder object luidde de hoofdvraag wat het vertelde over de NS-Hoofdwerkplaats in Tilburg. We kozen ruim honderd objecten die gezamenlijk een goed beeld geven van de NS-Hoofdwerkplaats en die interessant zijn om te bewaren voor de toekomst. Om de keuze van de objecten niet alleen te laten afhangen van deze werkgroep, tonen we in deze maand alle voorwerpen aan het publiek. Dat doen we via fotoalbums op Facebook.

Het wordt geen officiële stemming, maar iedereen kan op de voorwerpen reageren door deze een duimpje te geven of er een reactie bij achter te laten. Nadat een groot aantal mensen de kans heeft gehad om naar de voorwerpen te kijken, nemen we begin januari een besluit welke eigenaren we gaan benaderen met de vraag of ze een of meerdere objecten willen afstaan ten bate van de stadscollectie. Ook lichten we objecten met een bijzonder verhaal graag uit op de website ‘Geheugen van Tilburg’. Hierover nemen we met enkelen ook contact op.

De albums zijn aangemaakt in categorieën:

In de loop van de komende weken volgen er meer!

Hier is er maar eentje van en die is in Tilburg gemaakt

- Hans Clijsen over de Ultrasoontrein