Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Winkelinterieur Particuliere collectie
Winkelinterieur uit Berkel-Enschot – particuliere collectie
Elektriciteitshuisje op de hoek van de Abdijlaan muurschildering van Eric Veldmeijer Foto Maria van der Heyden 2021
elektriciteitshuisje op de hoek van de Abdijlaan in Berkel-Enschot, met een muurschildering van Eric Veldmeijer. Foto: Maria van der Heyden
St. Gerardus Gesticht aan de St. Willibrordstraat 061866
St. Gerardus Gesticht aan de St. Willibrordstraat 1925
Nieuws 22-02-2022

Ode aan het dorp Berkel-Enschot met spaaractie


De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het plaatjesboek 'Ik hou van Berkel-Enschot'. Heemkundekring De Kleine Meijerij Berkel-Enschot, Jumbo Denissen en Stadsmuseum Tilburg werkten samen aan dit boek. Op woensdag 2 maart 2022 ontvangt burgemeester Weterings een exemplaar bij de ingang van de winkel. Die dag gaat de spaaractie van start bij de Jumbo in Ons Koningsoord in Berkel-Enschot. Tot en met 26 april kan winkelend publiek de ruim 200 stickers sparen (3 stickers bij elke € 10 aan boodschappen).

De makers van het boek zijn Mart Koenen, Rinus van der Loo, Harrie van Esch, Jack van der Sanden en fotograaf Peter Timmermans van de heemkundekring. Anton van Dorp en Petra Robben (stadsconservator van Stadsmuseum Tilburg) zijn eveneens deel van de werkgroep en coördineren het project.

In 2019 ontstond het idee voor dit initiatief, in samenspraak met Jumbo Denissen. Door corona liep het project enige vertraging op, maar in 2021 werd er voortvarend aan gewerkt.

De eerste klus was het samenbrengen van ruim tweehonderd afbeeldingen die passend zijn bij de thema's als agrarisch leven, een groen dorp, onderwijs, verdwenen gebouwen en monumenten en de geschiedenis van het dorp. Naast foto’s uit de fotodatabank van Regionaal Archief Tilburg konden de makers gebruik maken van particuliere fotocollecties. Veel beeldmateriaal komt uit de verzameling van Peter Timmermans, die kon putten uit zijn jarenlange werk voor weekblad De Schakel en gelegenheidsfoto's voor Open Monumentendag. Timmermans leverde meer dan honderd afbeeldingen voor het boek.

De hoofdteksten werden geschreven door Anton van Dorp - onder eindredactie van Tekstbureau Theo van Etten - nadat leden van de werkgroep informatie aanleverden. Het resulteerde in ruim twintig hoofdstukken. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • 'Veel ouder dan gedacht' over de archeologische vondsten in het dorp
  • 'Veranderingen in het gemeentebestuur' eindigend bij 1997, het jaar waarin Berkel-Enschot ophield als zelfstandige gemeente
  • 'Niet altijd pais en vree' over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, en brede aandacht voor oorlogsslachtoffers, zoals de jonge Tom Krist tijdens een vredesmissie in Afghanistan in 2007.
  • 'Boerendorp naar een forensenplaats' brengt de ontwikkelingen van het dorp in beeld.

Het boek bevat weliswaar verwijzingen naar de historie, maar is ook een weergave van hedendaagse bedrijvigheid en een toegenomen bouwdrift in nieuwe wijken. Er is ruimte voor kunst, de horeca, carnaval en nog veel meer.

De titel 'Ik hou van Berkel-Enschot' - afkomstig van voormalig dorpsbewoner Gerard Korthout - doet zijn naam eer aan. De kaft is een ontwerp van Pieter Michielsen van MNM Michielsen New Media.

De makers van Heemkundekring De Kleine Meijerij, Stadsmuseum Tilburg en Jumbo Denissen zijn blij met het resultaat. Nu de inwoners van Berkel-Enschot nog. Vanaf woensdag 2 maart kunnen zij gedurende acht weken aan de slag met het verzamelen van de 206 plaatjes. Vanaf 2 maart is het lege plaatjesboek bij Jumbo Denissen op te halen. Bij elke €10 euro ontvangen zij 3 stickers. Het adres van Jumbo Denissen is Koningsoord 64 in Berkel-Enschot.