Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Foto Maria van der Heyden Vrijwilligers onderzoek 1
Leden van de onderzoeksgroep koloniaal verleden - Foto Maria van der Heyden
Nieuws 13-01-2023

Onderzoek naar de (post-)koloniale geschiedenis van Tilburg

Burgemeester en wethouders van Tilburg hebben, in vervolg op een motie van de gemeenteraad, het KITLV opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de koloniale en postkoloniale geschiedenis van de stad.

Het onderzoek zal in twee delen worden gescheiden:

  1. Archief onderzoek: het in beeld brengen van de koloniale geschiedenis van de stad tot het eind van de koloniale periode (midden 20e eeuw).
  2. Mondelinge geschiedenis: Tilburgse burgers komen aan het woord over hun koloniale en postkoloniale ervaringen. De interviews zullen worden gehouden door studenten aan Tilburgse onderwijsinstellingen en door aan lokale maatschappelijke organisaties verbonden vrijwilligers.


KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde) werkt bij dit onderzoek nauw samen met deskundigen van het Stadsmuseum Tilburg, het Regionaal Archief Tilburg, het TextielMuseum en Tilburg University. Daarnaast is er een groep vrijwilligers aan het project verbonden. De projectleider is Rosemarijn Hoefte van het KITLV.

Het onderzoek ging in het najaar van 2022 van start gaan en de eerste resultaten zullen in juni 2023 bekend zijn. Later dit jaar zal ook een toegankelijk geschreven, geïllustreerd boek worden gepubliceerd.

De onderzoeksgroep doet een oproep voor mensen die mee willen werken als interviewer of geïnterviewde. Voor de interviewers zijn er trainingsdagen op 21 en 28 januari 2023. Interesse? Meld je dan aan via een email aan inclusie@tilburg.nl.
Zie voor meer informatie op onderstaande flyer.