Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Fotografie Maria van der Heyden 1
Fotografie Maria van der Heyden 3
Fotografie Maria van der Heyden 2
Nieuws 19-12-2023

Van Gogh was hier - Tilburg heeft een Nieuwe Vincent!

Op zondag 17 december heeft wethouder Marcelle Hendrickx bekend gemaakt wie De Nieuwe Vincent 2023 is: Sophie Berkien. Sophie blonk onder andere uit in het maken van portretten en ze heeft duidelijk veel geleerd tijdens het traject. De bekendmaking van De Nieuwe Vincent vond plaats in Kunstpodium T en is tegelijkertijd de opening van de expositie van het werk van alle deelnemers die hebben meegedaan aan het talententraject van Vincents Tekenlokaal. Het traject vindt ook plaats bij de Van Gogh locaties in Zundert en Nuenen. Volgend jaar sluit ook Etten-Leur aan.

“Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom” een quote die Vincent van Gogh in een van zijn brieven schreef. Wethouder Hendrickx haalde dit aan in haar inspirerende speech waarin ze het belang van kunst- en cultuuronderwijs en kunstenaarsproces benadrukte. Daarna was het grote moment waarin alle deelnemers naar voren mochten komen en de feedback op hun werk ontvingen. Onder luid applaus werd winnares Sophie Berkien bekend gemaakt. “Sophie overviel de jury met een sterk verhaal over het proces. Het werk straalt een soort van vanzelfsprekendheid uit. Het is een bron van virtuoos talent”, aldus het juryrapport.

“Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom.”

- Vincent van Gogh

De jury

De jury bestond dit jaar uit Paul van Dongen (kunstenaar), Klaartje Esch (managing director Kunstpodium T) en Tyrell Kuipers (kunstenaar en werkzaam voor Ateliers Tilburg). Dit trio had ook dit jaar geen eenvoudige taak. Het niveau was hoog en er is heel hard gewerkt met als resultaat een sterke groei bij alle deelnemers. Toch rolde er een winnaar uit. Deze werd bepaald aan de hand van een aantal criteria: techniekbeheersing, talent, uitvoering, het leerproces en de eigen stijl.

Overige deelnemers

De overige deelnemers waren: Abigail Cools, Amelia Struzikowska, Cebrian Beekers, Dieck van Daal, Efsa Lina Dogan, Elise van Zandwijk, Frédérique Hoogveld, Jasmijn de Nijs, Kik van der Meulen, Lili Bodó, Maas Bonants, Samuel Batenburg, Sanne Uijtendaal en Veerle Roos van Dinten. Vincents Tekenlokaal is sowieso supertrots op de onderzoeksdrift van álle Nieuwe Vincenten en de uitdaging die ze aan durfden te gaan.

Kunst- en cultuuronderwijs evenals kunstenaarsprocessen zijn belangrijk in een Stad voor Makers

- Wethouder Marcelle Hendrickx

Vincents Tekenlokaal is een onderdeel van Stadsmuseum Tilburg die de aanwezigheid van Vincent van Gogh in Tilburg als een van de vele verhalen van de stad omarmt. In 1865-1866 volgde de wereldberoemde Vincent van Gogh als 13-jarige jongen tekenlessen aan de Rijks- HBS in Tilburg; de plek waar Vincents Tekenlokaal vandaag de dag is gevestigd. De jonge tekenaars van nu kregen ook op deze plek een afwisselend programma voorgeschoteld met lessen van (gast)docenten, waaronder de meesters Gouden Penseel winnares Djenné Fila, kunstenaar Paul van Dongen en Marjolein Schalk van Wobby.club.

Talentontwikkeling

‘De Nieuwe Vincent’ is een initiatief van Vincents Tekenlokaal/ Stadsmuseum Tilburg om het verhaal van Van Gogh te vertalen naar hedendaagse jongeren die zich willen ontwikkelen in hun talent, het ontdekken van hun signatuur en bouwen aan een portfolio. Was het talent van de dertienjarige Vincent van Gogh in zijn Tilburgse periode nog onontdekt, vandaag de dag hopen we toekonstige kunstenaars eerder te scouten en blijvend aan Tilburg te verbinden.

Openingstijden expositie: 20 t/m 23 december, 27 t/m 30 december, 3 t/m 6 januari (alle dagen 13.00 tot 17.00 uur).

Locatie: Kunstpodium T, Noordstraat 105 Tilburg

Foto's Maria van der Heyden