Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg
Ruim een jaar zijn vijf topstukken uit de Stadscollectie Tilburg op reis geweest en ze keerden vandaag ( 24 oktober 2014) weer terug in Tilburg. De vijf museumstukken waren uitgeleend voor de expositie ‘Willem II – Kunstkoning’, een initiatief van het Dordrechts Museum. In het kader van 200 jaar Koninkrijk Nederland benaderde het Dordrechts Museum de Hermitage voor een bruikleen en het Russische museum reageerde enthousiast. De Hermitage zag er een mooie afsluiting in van het Nederland-Ruslandjaar.
Stadsmuseum Tilburg leende voor die expositie vijf stukken uit: drie schilderijen (portret van Willem II en Anna Paulowna uit 1816, De overgave van Hasselt in 1831 en Kroonprins Willem gewond in de slag bij Waterloo 1815), een kleine bronzen replica van het standbeeld van koning Willem II op de Heuvel en een kalkbakje met zilveren troffel, door koning Willem II gebruikt bij de eerstesteenlegging van het paleis te Tilburg.
De reis door Europa ging van Tilburg naar de State Hermitage Museum in St. Petersburg, Rusland (van 24 sept. 2013 t/m 19 januari 2014), vervolgens naar het Dordrechts Museum (van 2 maart 2014 t/m 16 juni 2014, geopend door koning Willem-Alexander) en tenslotte via Villa Vauban, Musée d'Art de la Ville de Luxembourg (van 5 juli t/m 12 oktober 2014) weer terug naar Tilburg.
Bij zo’n bruikleen komt heel wat kijken. Voor vertrek werd een zogenaamd conditierapport opgemaakt door Restauratieatelier De Tiendschuur. Iedere eventuele beschadiging, zelfs de kleinste krasjes op de schilderijen worden geregistreerd en gefotografeerd. De stukken werden goed verpakt en vervoerd in speciale koffers (zogenaamde Turtles) door het gespecialiseerde kunsttransportbedrijf Hizkia Van Kralingen. De transporten vonden over de weg plaats, met speciale begeleiders. Bij aankomst en vertrek in de musea werd de toestand van de stukken steeds weer gecontroleerd. Uiteraard werden de stukken goed verzekerd.
‘Willem II’ was even op reis en gaat nu weer in het depot van Stadsmuseum Tilburg. Een jaar lang waren deze unieke stukken uit de Stadscollectie Tilburg voor een groot publiek zichtbaar. Meer dan 580.000 mensen (waarvan 110.000 in Dordrecht) hebben de fraaie expositie in de drie steden bezocht. De stukken staan fraai afgebeeld en beschreven in de Nederlandstalige, Franstalige en Russische catalogus. Op de Russische catalogus prijkt ‘ons’ dubbelportret van Willem II en Anna Paulowna.