Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Sander v Bussel 02
Human Rights Tattoo - foto Sander van Bussel
Sander v Bussel 03
Human Rights Tattoo - foto Sander van Bussel
Sander v Bussel 01
Human Rights Tattoo - foto Sander van Bussel
Activiteit 10 December 2023

Human Rights Tattoo - Internationaal kunstproject met Tilburg als basis

Op 10 December 2023 viert het internationaal bekende kunstproject Human Rights Tattoo de 75e verjaardag van de rechten van de mens in Tilburg. Dit doen zij met een samenkomst van zoveel mogelijk mensen uit de community van 5.154 mensen die één letter van deze verklaring als tattoo dragen. De community van Human Rights Tattoo laat zo -letterlijk- zien dat de mensenrechten springlevend zijn.

Het Human Rights Tattoo project

Het Human Rights Tattoo project is gestart door de Tilburgse kunstenaar Sander van Bussel en reist sinds 2012 rond de wereld om de hele Verklaring van de Mensenrechten in tattoos te ‘schrijven’. Alle 6.773 letters, letter voor letter, een letter per persoon. Na elf jaar dragen ruim vijfduizend mensen uit tachtig verschillende landen een van deze letters onder hun huid. De tattoo geeft aanleiding tot gesprek of herinnert de drager aan zijn/haar/hen idealen. Daarbij voelt de drager zich verbonden met duizenden anderen over de hele wereld die zich sterk maken voor mensenrechten. Elke tattoo is gedocumenteerd met een foto, naam en persoonlijke reden achter de tattoo.

De community is een uiterst divers gezelschap van onder meer CEO’s, rechters, sekswerkers, politici, journalisten, vuilophalers, leraren, sociaal werkers. Van de sloppenwijken van India, tot de staten van Manhattan, van de Russische Queer community tot radicale feministen in Marokko. Het project heeft in de komende jaren nog 1.619 letters te tatoeëren. De interesselijst bevat ondertussen meer dan tienduizend mensen van over de hele wereld.

Is er wel iets te vieren? Is er nog iets over van de hoop voor de mensheid waarmee deze verklaring in 1948 werd geschreven?

- Sander van Bussel, kunstenaar

Programma en thema

Kernwoorden van deze dag zijn ‘hoop en waardigheid’; kernwoorden uit de mensenrechtenverklaring. Maar ook: is er wel iets te vieren? Is er nog iets over van de hoop voor de mensheid waarmee deze verklaring in 1948 werd geschreven? En hoe voorkom je dat je onverschillig wordt van alle schendingen van rechten in de wereld?

De community laat zich zien en spreekt zich uit

Het programma van de middag bestaat volledig uit mensen uit de tattoo- community, mensen die om persoonlijke redenen één van de letters uit de Mensenrechtenverklaring hebben laten tattoeeren. Enkele gasten uit deze community op deze dag zijn (o.v.b.) Esmah Lahlah (GroenLinks/PVDA), Mpho Tutu van Furth, priesteres en dochter van Desmond Tutu, Zaïre Krieger en Mundano (online) die enkele jaren geleden in het wereldnieuws was met een gigantische mural met verf gemaakt van de as uit het Amazonewoud.

Ook Sander van Bussel, de kunstenaar achter het project, is aanwezig en laat hier voor de eerste keer in Nederland de Scrolls of Rights zien; zes enorme rollen die de UVRM in tattoos leesbaar maken. De Scrolls of Rights waren eerder te zien in musea in China, Mexico en Frankrijk.

10 december wordt een bijzondere dag met interviews, talks, expo en documentaires met o.a. Mpho Tutu, Zaïre Krieger en Esmah Lahlah

- Tamira Waszink, programmamaker TijdLab (Stadsmuseum Tilburg en Bibliotheek LocHal)

Loting voor een Human Rights Tattoo

De vraag naar deze bijzondere tattoos is in Nederland groter dan waar ook ter wereld. De uitdrukkelijke wens van het project is echter om deze community zo universeel mogelijk te maken, in plaats van zo Nederlands mogelijk. Daarom wordt op deze dag zelf niet getatoeëerd. Human Rights Tattoo verloot wel onder een op de honderd aanwezigen een getatoeëerde letter uit de verklaring, die op een later tijdstip gezet wordt.

Mogelijkmakers

Het event wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, TijdLab (Stadsmuseum Tilburg en Bibliotheek LocHal), Stichting Human Rights Tattoo en de community van HRT.

Praktische informatie

75 jaar Human Rights - Internationaal kunstproject Human Rights Tattoo
Zondag 10 december van 13.00 tot 17.00 uur
Bibliotheek LocHal
Entree gratis
Met op het programma: Interviews, gesprekken, expo en docu's vanuit de Human Rights Tattoo community, met o.a. Mpho Tutu, Zaire Krieger en Esmah Lahlah
Kijk voor meer info op de site van Human Right Tattoo

Foto's Copyright Sander van Bussel