Wij zijn initiator en trotse partner van Erfgoed Tilburg

Van horen zeggen 3
Van horen zeggen - Foto Jasmine de Vries
Activiteit 14 mei 2022 om 13.00 en 15.00 uur

Vertelvoorstelling ‘Van horen zeggen’ door René Hildesheim

De Tweede Wereldoorlog is voor kinderen van deze tijd ver weg, maar wereldconflicten van nu komen steeds dichter bij en veel mensen in de wereld zijn op de vlucht. Om kinderen mee te nemen naar de wereld van toen, heeft René Hildesheim een aantal indrukwekkende verhalen van mensen die kind waren in de Tweede Wereldoorlog bewerkt tot een prachtige voorstelling: ‘Van Horen zeggen’. Kom kijken naar het verhaal van de circusfamilie Busnac!

Bijzonder is dat René de verhalen heeft gebaseerd op waargebeurde verhalen van onder andere zijn vader en zijn tante. “Om ervoor te zorgen dat de littekens van de oorlogstijd tot kracht voor de toekomst worden gemaakt”. René verloor 54 Joodse familieleden door de oorlog. Ze werden afgevoerd naar diverse kampen en daar vermoord. ‘Van horen zeggen’ is zeker ook de moeite waard voor de generatie die de verhalen uit de oorlog nog wel kent.

Samen met Jasmine de Vries, die de visuals verzorgt, speelt René de voorstelling twee keer in de LocHal. De persoonlijk betrokkenheid van René is duidelijk te voelen. Het bijeenzoeken van alle verhalen en het spelen van deze voorstelling geven hem troost en kracht. Troost bij het verlies van zoveel familieleden en kracht om duidelijk te maken dat we elkaar dit nooit meer mogen aandoen.

Onderzoek en naambordjes maken
Tussen de voorstellingen door vertelt René aan geïnteresseerden hoe hij het onderzoek naar zijn familieleden heeft gedaan. Hij laat zien hoe en waar informatie beschikbaar is en over de valkuilen die je tegen kunt komen.

Ook kunnen geïnteresseerden een naambordje maken voor een Joods persoon die in de oorlog uit Tilburg verdwenen is om hem/haar symbolisch weer terug te brengen naar huis.

Praktische informatie
De voorstelling wordt twee keer gespeeld. Je bent voor deze twee voorstellingen welkom op 14 mei om 13:00 uur én 15:00 uur op het grote Trappenlandschap op de begane grond van de LocHal.

De toegang tot deze twee voorstellingen is gratis.

Deze avond is onderdeel van het programma Herdenken en Vieren. Kijk voor meer info over de begeleidende expo en overige programmering ook op de website van Bibliotheek LocHal.